Életmód

Együnk sütőtököt?

Magas káliumtartalma miatt vesebetegek nem fogyaszthatják

A sütőtök elválaszthatatlanul az őszhöz tartozik. Tele van hasznos vitaminokkal, tápanyagokkal. A legtöbb ember fenntartások nélkül fogyaszthatja ezt az egészséges és könnyen emészthető zöldséget leves vagy sütőtökös sütemény formájában. Ízét azonban nem mindenki élvezheti, mert egyesek számára káros lehet. Hogy kinek nem szabad tököt ennie, elmondja az RBC-Ukraina nyomán a Sports.kz.

Együnk sütőtököt?
Sütve a legfinomabb
Fotó: Cultura Creative via AFP/Diana Miller

Ki nem ehet sütőtököt?

Ősszel a sütőtök számos étel elengedhetetlen hozzávalója, például a sütőtökkrémleves, a sütőtökös palacsinta, a sütőtökös pite, valamint a turmixok, muffinok és turmixok. De a sütőben megsütve önmagában is isteni.

A sütőtök magas A- (béta-karotin), B1- és B2-, C-, E-, K- és PP-vitamin-, valamint ásványi anyagokban, például káliumban, foszforban, kalciumban és magnéziumban gazdag.

Ennek köszönhetően a sütőtök: támogatja az immunitást, fenntartja a szem és a bőr egészségét, fiatalít, javítja az emésztést, segít a fogyásban, szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet, véd az olyan rákos megbetegedések kialakulása ellen, mint a gyomor-, mell- és hasnyálmirigyrák. Ennek ellenére nem mindenki fogyaszthatja.

Mivel a sütőtöknek magas, 75-ös glikémiás indexe van, a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek óvatosnak kell lenniük vele.

A vércukorszintet csökkentő gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a sütőtökkel. Ebben az esetben korlátozni kell a mennyiségét, és konzultálnia kell orvosával. Ezért a cukorbetegek fogyaszthatnak sütőtököt, de csak kis mennyiségben és sózva, sütőtökkrémleves vagy sütőtöksaláta formájában.

Kerülniük kell azonban az olyan édes süteményeket és desszerteket, mint a muffinok, a kekszek vagy akár a savanyú sütőtök, amelyeket ráadásul cukorral vagy mézzel édesítenek.

A sütőtök jót tesz a beleknek?

A sütőtök könnyen emészthető és támogatja az emésztést. Az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedőknek azonban nem szabad fogyasztaniuk, mivel emésztési zavarokat, hasi fájdalmat, puffadást és székelési problémákat okozhat.

Ennek oka a gyümölcscukor-tartalma, amelyet a bélrendszeri problémákkal küzdő emberek rosszul tolerálnak. Emellett magas rosttartalma miatt a sütőtök gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, ezért ne vigyük túlzásba.

Lehetek allergiás a sütőtökre? Az allergiás emberek ehetnek sütőtököt?

A tökallergiások ne egyenek sütőtököt, az ételallergiások pedig óvatosan bánjanak a sütőtökös pite fogyasztásával. A tökallergiás emberek vagy bizonyos élelmiszerekre túlérzékenyek olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a gyomorfájás, puffadás, emésztési zavarok, hányinger, hányás vagy bőrkiütések a sütőtök fogyasztása után.

Mivel száz gramm sütőtök akár 340 mg káliumot is tartalmaz, vesebetegek nem fogyaszthatnak sütőtököt. Ezeknek a betegeknek káliumszegény étrendet kell követniük, mivel veséjük nem tudja hatékonyan eltávolítani a felesleges káliumot a szervezetből.

A káliumfelesleg olyan tüneteket okozhat, mint az apátia, dezorientáltság, izomgyengeség, érzékelési zavarok és izomgörcsök. A vesebetegséggel nem rendelkező emberek számára azonban a sütőtök magas káliumtartalma előnyös, mivel szabályozza a vérnyomást, támogatja a keringést, a szív egészségét és az izomműködést.

Kapcsolódó írásaink