Életmód

Ezek az ételek segítenek abban, hogy ősszel ne betegedjen meg

Különösen érdemes odafigyelni a C-vitaminra

Az ősz a vírusos megbetegedések időszaka, és a hideg idő beálltával megduplázódik a kialakulásuk kockázata. Sabina Delmanova, a Vidnovo Klinikai Kórház általános orvosa a Sports.kz-nek elmondta, hogyan készítsük fel immunitásunkat a télre.

Ezek az ételek segítenek abban, hogy ősszel ne betegedjen meg
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Szerinte minden szervezetnek szüksége van vitaminokra. Nyáron az ember zöldségekből és gyümölcsökből szerzi be őket, télen más termékekhez kell fordulni.

„Különösen érdemes odafigyelni a C-vitaminra, amelyet a citrusfélék és a kivi tartalmaz. Ugyanilyen fontos a B-vitamin, amely az egészséges és erős idegrendszerért felelős. Ez megtalálható a halban, a húsban, a tejtermékekben és a tojásban” – magyarázta a terapeuta.

Továbbá – folytatta – figyelemmel kell kísérni a szervezetben lévő vas állapotát. A hiány ugyanis a hemoglobinszint csökkenését idézheti elő.

„A vasszint fenntartása érdekében tengeri halakat, tojást és májat kell fogyasztani. Vegyük be az étrendünkbe a probiotikumokban gazdag erjesztett tejtermékeket – joghurtot, kefirt és minden tejterméket” – tette hozzá Delmanova.

Ne feledkezzünk meg a májról sem, mivel jelentős szerepet játszik a szervezet védekező erejének kialakulásának folyamatában, ezért a hideg idő beálltával jobb, ha csökkentjük a sült ételek, édességek és az elfogyasztott alkohol mennyiségét – hangsúlyozta a terapeuta.

„A védőoltás nagyon fontos. Aki még nem kapott influenza elleni védőoltást, annak érdemes elgondolkodnia rajta, mert minden évben új vírustörzs van, és minden évben ajánlott beoltatnia magát. Emellett biztosítson megfelelő pihenést a szervezetének: nyolc órát aludjon, mozogjon, hűsítsen, zuhanyozzon. Reggel futhat vagy sétálhat lefekvés előtt” – tanácsolta.

Kapcsolódó írásaink