Egészség

Felfedezték az alkohol új egészségügyi kockázatát

Hatféle rosszindulatú daganatos betegség esélyét növeli

A túlzott alkoholfogyasztás hat különböző ráktípus kockázatát növeli – írja a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

Felfedezték az alkohol új egészségügyi kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Az 50 év alatti felnőtteknél az elmúlt hat évtizedben egyre nagyobb arányban alakult ki mell- és vastagbélrák, és az alkoholfogyasztás hozzájárulhat ehhez. Ez derül ki az Amerikai Rákkutató Társaság jelentéséből, amelynek megállapításait a The New York Times közölte – adta hírül a Sports.kz.

A szerzők egy nyugtalanító mintát is leírtak: bár a rákos halálozási arányok csökkentek, több ráktípus általános előfordulása megmagyarázhatatlanul növekszik. Különösen riasztó a vastagbél- és gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések emelkedése a fiatal felnőttek körében.

A kutatók becslése szerint az összes rákos megbetegedés 40 százaléka változó kockázati tényezőkhöz köthető. Különösen az alkoholfogyasztás csökkentését, valamint olyan életmódbeli változtatásokat javasolnak, mint a dohányzásról való leszokás, az egészséges étrend és testsúly fenntartása, a testmozgás, az ultraibolya sugárzás elkerülése és a szennyező anyagoknak való kitettség minimalizálása.

A szerzők felszólítottak arra, hogy a lakossági tájékoztató kampányok révén növeljék a tudatosságot, és az alkoholtartalmú italokra rákra figyelmeztető feliratokat helyezzenek.

„Az ajánlások a mérsékelt alkoholfogyasztás feltételezett egészségügyi előnyeinek radikális átértékelése közepette születnek, amelyről évekig úgy gondolták, hogy véd a szívbetegségekkel szemben” – írta a kiadvány.

Megjegyzik, hogy mind a mérsékelten, mind a keveset ivók körében több a rákos halálozás, mint az alkalmanként ivóknál, és ez a megállapítás különösen az alacsony jövedelmű idősek és az egészségügyi problémákkal küzdő személyek körében hangsúlyos.

„Az emberek 51 százaléka – vagyis több mint fele – nincs tisztában azzal, hogy az alkohol növeli a rák kockázatát. Ez aggodalomra ad okot. Beszélhetünk arról a mítoszról, hogy a vörösbornak potenciális szív- és érrendszeri előnyei vannak, de számos módja van a szív egészségének megőrzésére, és ezek a potenciális előnyök nem igazán ellensúlyozzák a rák kockázatát” – mondta Jane Figueiredo, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute epidemiológusa.

A tudósok szerint a túlzott alkoholfogyasztás hatféle rosszindulatú daganatos betegség kockázatát növeli, köztük a nyelőcső laphámrákját, valamint a fej-, nyak-, mell-, vastagbél-, máj- és gyomorrák bizonyos típusait.

Kapcsolódó írásaink