Életmód

Kiderült, meg kell-e mosni a rizst evés előtt

Szakértő válaszol

Az egyik legmegosztóbb kérdés, hogy vajon át kell-e mosni a rizst evés előtt vagy sem. Az ázsiai konyha szakértői szerint nem csupán tanácsos leöblíteni, hanem hosszabb ideig áztatni is kellene – írja a Mindmegette.

Kiderült, meg kell-e mosni a rizst evés előtt
Az ázsiai konyha szakértői szerint a rizst is át kell mosni főzés előtt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Joel Saget

Ha azt gondolja, hogy a rizsben lehetnek darabos szennyeződések, például rizshéj, amiket érdemes átöblíteni, nos, ez is egy lehetséges válasz, de nem ez a legfőbb ok, hogy miért kell a rizst átmosni a főzés előtt.

Igazából a felesleges keményítőt távolítjuk el ezzel a rizsszemekről, így a végeredmény könnyű pergős lesz. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha ragacsos rizst szeretne főzni, mert a lemosott rizs főzése közben is kifő a megfelelő állagot adó keményítő.

Így mossa át a rizst

Öntse egy szűrőbe a kívánt mennyiséget és tartsa hideg folyóvíz alá enyhén rázogatva, legalább egy percig. Az elején a rizshéjakat és törött rizsszemeket mossa ki belőle és az opálos víz mutatja, hogy a felesleges keményítő is távozott. Addig tartsa a víz alá, amíg a lefolyó víz áttetsző, tiszta lesz.

Mikor kell áztatni a rizst?

Kínai recepteket követve gyakran látjuk, hogy a szakács áztatja a rizst. Ezzel nemcsak a főzési időt csökkenti, hanem a rizsben felhalmozódott arzént is igyekszik „kivonni”. Az áztatáshoz is át kell mosni a rizst a fent leírt módon, majd fél órára hideg vízben hagyni.

Hogy kerülhet mérgező arzén a rizsbe?

Nos, a rizs más gabonafélékkel összehasonlítva több arzént szív fel a talajból. Egyes források szerint az Indiából, Pakisztánból vagy Kaliforniából származó basmati rizs kb. fele mennyiségben tartalmaz arzént, mint a többi rizsfajta. A barna rizsben 80 százalékkal több lehet az arzén, mint az ugyanolyan típusú fehér rizsben. Ez amiatt lehetséges, mert az arzén a rizs külső rétegében szívódik fel, ezt pedig a fehér rizs esetében eltávolítják.

Kapcsolódó írásaink