Életmód
Ha így néz ki a banán, nem ajánlott megenni
Nem árt résen lenni

A banánnak számos jótékony hatása ismert:
- Kiváló forrása a C-vitaminnak, B6-vitaminnak és mangánnak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, az anyagcsere megfelelő működéséhez és a bőr egészségéhez.
- Jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést, és hozzájárul az egészséges bélműködéshez, és támogatja a szív egészségét is. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és javítani a vérnyomást.
- Kiemelkedő a káliumtartalma, amely fontos ásványi anyag a szív- és érrendszer egészségéhez. Segít szabályozni a vérnyomást, csökkentve a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A kálium támogatja az izomműködést és az elektrolit-egyensúlyt, ezért a banán különösen hasznos lehet sportolóknak.
- A banán gyors energiaforrást biztosít a benne található természetes cukrok – glükóz, fruktóz és szacharóz – révén. Ideális uzsonna sportolás előtt vagy után, mivel gyorsan és tartósan pótolja az elvesztett energiát. A közepes glikémiás indexű gyümölcs lassan emeli meg a vércukorszintet, így hosszabb időre teltségérzetet biztosít.
- A banánban található pektin és rezisztens keményítő elősegíti a bélflóra egészségét. Ez különösen hasznos a gyomorproblémák enyhítésére, például hasmenés vagy székrekedés esetén.
- Enyhe, nyugtató hatása van a gyomorra, így gyomorrontás vagy emésztési zavar esetén is ajánlott.
- A banán tartalmazza az aminosavak közé tartozó triptofánt, amely segít a szerotonin termelésében, ez pedig javítja a hangulatot, és hozzájárul a jobb alváshoz. A B6-vitamin szintén fontos szerepet játszik a hangulat stabilizálásában és a stressz kezelésében.
- Alacsony kalóriatartalma miatt a banán remek választás diétához is. A magas rosttartalma elősegíti a teltségérzetet, így csökkentheti a túlzott étvágyat. A banánban található kálium és magnézium segíthet megelőzni az izomgörcsöket, különösen sportolás után vagy alvás közben.
A nem túl érett, még zöldes színű banánokat éppúgy fogyaszthatjuk, mint azokat, amelyeknek a héja már barnulni kezdett. A sötét szín biztos jele annak, hogy folyik az enzimképződés, azaz a klorofill lebomlik, és az antioxidánsok is jelen vannak. Ráadásul ez a változás sokkal puhábbá, édesebbé és teltebbé teszi a gyümölcsöt, tehát az érett banán fogyasztására nincs ellenjavallat.
Ha azonban túl sokáig tároljuk a banánt, a húsa túlságosan puha lesz, sőt akár pépessé is válhat. Ha kellemetlen szagot áraszt, valószínűleg itt az ideje búcsút inteni neki. Az érett banánt fogyasztás előtt érdemes alaposan szemügyre venni még akkor is, ha tökéletesnek tűnik. Vágjuk fel, és nézzük meg a gyümölcs húsát: a nigrospora nevű gomba felelős azért, hogy a magok vörös árnyalatúvá válnak. Ha ilyennek látjuk a gyümölcsöt, miután felvágjuk, jobb, ha azonnal kidobjuk. A nigrospora penészgomba az egészséges emberekre nem veszélyes, de a legyengült immunrendszerű emberekre káros is lehet. Az ő esetükben láz és a gyomorpanaszok is jelentkezhetnek, amelyeket könnyen összetéveszthetünk egy közönséges ételmérgezéssel. Szélsőséges esetben pedig akár légzési problémákat is okozhat a gomba.