Életmód

Az orvos megnevezi az ideális és halálos ételeket

A szakértő szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakat gyógyszerek előállítására használják

Alekszej Bereznikov, a ROSBIOTECH Egyetem Dietetikai Tanszékének vezetője és az orvostudományok doktora a RIA Novosztynak elmondta, hogy mely termékek hatnak pozitívan és negatívan a szívre – írja a Sports.kz.

Az orvos megnevezi az ideális és halálos ételeket
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

„Az emberi szív energiát von ki a zsírok lebontása során. Ha nincs érelmeszesedés és a kor fiatal, a zsírok fogyasztása hasznos lesz. A többszörösen telítetlen zsírsavak javítják a lipidanyagcserét, ezáltal csökkentik az érelmeszesedés megnyilvánulásait. A zsírban például megtalálható az arachidonsav, amely javítja a szívizom anyagcseréjét és megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását. Az 1980-as években a Kreml orvosai azt javasolták a Központi Bizottság tagjainak, hogy a szív egészsége érdekében minden reggel egyenek sertészsírt” - magyarázta a szakértő.

A szakértő szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakat gyógyszerek előállítására használják. Ebben a helyzetben a szív- és érrendszer számára hasznos lesz a lenmag, a bojtorján, a természetes sajtolású mustárolaj. Egy szerényebb lehetőség a napraforgóolaj.

Bereznikov hozzátette, hogy a sós ételek károsak a szív- és érrendszerre, amely visszatartja a vizet, növeli a vérmennyiséget és megterheli a szívet. Ebbe beletartozik az alkohol is. A gyenge alkohol különösen veszélyes. A sörrel való visszaélés megzavarja a zsíranyagcserét és a szív elhízásához vezet, ami hosszú távon hirtelen halálhoz vezethet. A magas cukortartalmú gyenge alkoholos italok is nagy veszélyt jelentenek.

Kapcsolódó írásaink