Életmód

Bogyós gyümölcs, ami a citromnál is több C-vitamint tartalmaz

Segít az akut légúti fertőzésen és a vesebetegségben

Ízét tekintve inkább a cseresznyére hasonlít. Savanyúsága egyébként magas C-vitamin-tartalmának köszönhető: 100 g-ban 44 mg van belőle, míg a napi ajánlott fogyasztás egy felnőtt számára körülbelül 90 mg. Összehasonlításképpen: a citromban az aszkorbinsav körülbelül 40 mg, a cseresznyében pedig csak 17 mg - írta meg a sports.kz.

Bogyós gyümölcs, ami a citromnál is több C-vitamint tartalmaz
Antibiotikus és antioxidáns összetevői révén elősegíti a húgyhólyag természetes baktériumflórájának megőrzését
Fotó: NurPhoto via AFP/Creative Touch Imaging Ltd 

A tőzegáfonya Magyarországon védett növényfaj. Alacsony, 5-10 centiméternyi, örökzöld törpecserje, ami hegyes levelekkel rendelkezik. A csonthéjas gyümölcs nyersen és szárítva is fogyasztható, valamint lekvár, dzsem, ivólé és tinktúra is készíthető belőle.

Ivan Bogdanov szerint az aszkorbinsav mellett a csonthéj tartalmaz: cinket, vasat (a vas egyébként C-vitaminnal együtt jobban felszívódik), magnéziumot, flavonoidokat (növényi pigmentek, amelyek élénk színt adnak a gyümölcsöknek), E-vitamint.

„Ennek az összetételnek köszönhetően a tőzegáfonya bogyók antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vízhajtó és antimikrobiális hatással rendelkeznek” – magyarázta Ivan Bogdanov.

Fogyasztása segíthet:

– Vérszegénység

– akut légúti fertőzés

– vesebetegség

– ízületi problémák esetén.

Az összetevőkre allergiás embereknek érdemes konzultálni az orvosukkal, de a refluxban szenvedőknek szintén óvatosnak kell lenniük.

„Mivel a tőzegáfonya nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaz, túlfogyasztás esetén gyomorégést okozhat” – figyelmeztetett az orvos.

Kapcsolódó írásaink