Életmód

Ez az ital elengedhetetlen az idősek számára a hőségben

Nemcsak víz

A meleg időben minden eddiginél fontosabb az ivási rend betartása az egészségügyi problémák elkerülése érdekében – számol be a Sports.kz.

Ez az ital elengedhetetlen az idősek számára a hőségben
A nagy hőség vagy hőhullámok idején kiemelten fontos az idősebbek folyadékpótlása
Fotó: AFP/Hans Lucas/Thibaut Durand

Az időseknek, akiknek többnyire szív- és érrendszeri problémáik vannak, a forró napokon különösen oda kell figyelniük a testükre – írja a Sports.kz.

A rendszeres víz mellett azonban, jegyezte meg a táplálkozási szakértő a hőségben legalább egy liter „ásványvizet” kell inni. Ez az ital segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezt az ajánlást minden felnőttnek követnie kell – hangsúlyozta.

Azt javasolta, hogy ne kövessünk el hibát az „ásványvíz” kiválasztásával, mert egyesek azt gondolják, hogy minden szénsavas víz ilyen, de ez nem így van.

A szakértő elmagyarázta: a címkén feltétlenül szerepelnie kell a „ásványvíz” feliratnak, minden más cukrozatlan „szóda” – közönséges asztali víz.

Az „ásványvíz” lehetővé teszi a kiszáradás elkerülését azáltal, hogy szabályozza a szervezetben lévő só mennyiségét – tette hozzá a táplálkozási szakértő. Azt is tanácsolta, hogy a hőségben komolyan korlátozzuk a kávéfogyasztást, mivel ez az ital elősegíti a véralvadást.

Kapcsolódó írásaink

Ki halhat bele a kánikulába?

ĀA tartós hőségnek való kitettség hozzájárulhat a szabálytalan szívritmus kialakulásához, növelheti a trombózis kockázatát és befolyásolhatja a vérnyomást