Életmód

Egyesek számára tabu ez a zöldség

A hagyma egészséges, de nem mindenkinek

Ez a zöldség nagyon hasznos, különösen nyersen. Egyes betegségekben azonban a hagyma komolyan árthat – számol be a Sports.kz a Dr. Péterre hivatkozva.

Egyesek számára tabu ez a zöldség
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A hagymát évezredek óta használják gyógyászati célokra. Az ókori Görögországban az atléták vértisztítóként alkalmazták, a római gladiátorok pedig hagymával dörzsölték be a testüket azért, hogy erősítsék az izmaikat. A görög orvos, Hippokratész a hagymát vizelethajtóként és sebgyógyításra is felírta. A középkorban köhögés, fejfájás és hajhullás ellen használták.

„Számos modern tanulmány kimutatta, hogy a hagyma és farmakológiailag aktív összetevői antioxidáns, rákellenes, hegesedésgátló, antibakteriális és gombaölő hatással rendelkeznek” – olvasható az Iranian Journal of Basic Medical Sciences című folyóiratban megjelent, tudományos cikkben.

Emellett ez a zöldség megvédi az agysejteket a toxinoktól, és segít a kognitív zavarok, a szorongás és a depresszió kezelésében. Emellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet.

„Különböző tanulmányok szerint a hagyma és főbb összetevői jelentős védőhatással rendelkeznek a környezeti, ipari, természetes és mezőgazdasági toxinokkal szemben” – írják a tanulmány szerzői.
Ráadásul a hagyma ízletesebbé és finomabbá teszi az ételeket. Bár a szakértők szerint a legtöbb előnye a nyers hagymának van. Hőkezelés után a zöldség elveszíti vitaminjainak nagy részét.

Azonban minden előnye mellett a hagyma árthat is.

„Az emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek nem szabad hagymát fogyasztaniuk, mivel növeli a gyomornedv savasságát. Emellett ez a zöldség nem ajánlott vesebetegség, májbetegség, gyomorhurut esetén” – mondják a Rospotrebnadzor szakértői.

Ezenkívül a hagyma lassítja a véralvadást. Ilyen tulajdonsága hasznos a trombózis megelőzésében, de véralvadási zavarokban, véralvadásgátló gyógyszerek szedésekor, valamint műtét előtt jobb, ha nem fogysztunk hagymát.

„Ha túlzásba viszi a hagymafogyasztást, hasmenés és puffadás léphet fel. Gyomorpanaszokat és gyomorégést is képes előidézni. Ezenkívül nem ajánlom a hagyma nagy mennyiségű fogyasztását a magas vérnyomásban szenvedőknek, mivel többnyire emeli a vérnyomást” – mondja Alexander Andreev táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink