Életmód

Ilyen hatással van a szervezetre a napi 100g whisky

Az egy pohárka gyorsan eredményez súlyos függőséget

Orvosok elárulták, hogyan hat a rendszeres whiskyfogyasztás az ember egészségére – számol be a Sports.kz.

Ilyen hatással van a szervezetre a napi 100g whisky
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library Via AFP/Science Photo Library / New /Caia Image

„Legyünk reálisak: nem valószínű, hogy bárki is mérőpohárral mérne 100 millilitert. A legvalószínűbb, hogy az az adag, amit az ember este egy film vagy egy könyv mellett kikapcsolódásképpen elfogyaszt, egyre nő, nő és nő – 130, 150, 200, fél liter, egy liter lesz belőle.” És így tovább... A genetikai hajlamtól, nemtől, életkortól, a szervezet enzimatikus rendszereinek munkájától, az alkohollal való kapcsolatok korábbi tapasztalataitól és egyéb tényezőktől függő feltételek szerint – nyugodtan várhatja, hogy az alkoholfüggőség bekopogtasson az ajtaján – írja a Sports.kz.

„Rendszerint olyan fiatal férfiakról van szó, akik magas társadalmi státuszúak, gyakran vállalkozók, menedzserek. Úgy gondolják illik rájuk az a mítosz, hogy a munka után pihenniük kell, és ennek a legjobb módja az alkohol fogyasztása, különösen a whisky vagy a konyak. "Dolgozom, nem hagyom ki a munkát, pénzt viszek haza. Egyszerre csak egy kicsit iszom, elit alkoholt használok, nem pedig valami pótalkoholt, szóval ez így rendben van. Ez akár évekig is mehet".

Közben a szervezet alkoholtoleranciája megnő, és idővel nem 100, hanem 150 grammra van szükség a kellemes ellazuláshoz, enyhe eufóriához és derűs alváshoz, mert az alkohol így működik.

„És itt már fél üvegről vagy akár 0,5-0,7 üvegről beszélünk. Ha korábban az ember azért ivott, hogy ellazuljon, most azért iszik, hogy teljesen kikapcsoljon. És ez már súlyos alkoholmérgezéshez és ahhoz vezet, hogy másnaposan megy az ember dolgozni.”

Mindez általában a szociális és egészségügyi problémák nagy és egyre növekvő lavináját vonja maga után, ami narkológushoz viszi azokat, akik szeretnek lefekvés előtt meginni egy pohár whiskyt.

Kapcsolódó írásaink