Életmód
Kiderült, hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti whiskyt a hamisítványtól
Fontos figyelni az ital illatára és ízére

Az üveg általában egyedi formájú, különösen, ha híres világmárkákról beszélünk. Az ilyeneket elég nehéz másolni. Ezért az első dolog, amit tennie kell, hogy összehasonlítja az üveg alakját a gyártó hivatalos honlapján található képével. Emellett a híres márkák vastag üvegből, hibátlanul és egyenletes varratokkal rendelkező palackokat készítenek - olvasható a Sports.kz oldalán.
A címke a következő dolog, amire figyelni kell. A rajta lévő információknak jól láthatónak, olvashatónak kell lenniük. Itt helyezik el a nevet, a gyártót, a származási országot, az erősséget, az összetételt és a palackozás dátumát. A jövedéki bélyegző jelenléte kötelező.
A parafa ugyanilyen fontos rész. A híres márkák csak fából készítik. Amennyiben ez műanyag, akkor hamisított alkohollal állunk szemben. Gyakran a parafán a cég logója is megtalálható.
Fontos figyelni az ital illatára és ízére.
A valódi whisky színe a világos aranytól a sötét borostyánig terjedhet. Ha zavaros vagy természetellenesen világos, az azt jelentheti, hogy az ital hamisítvány.
A whisky íze érezhető, nincs benne alkoholos szennyeződés vagy szirupos olajszag. Érezhetőek a tölgy, a maláta, a füst, a gyümölcsök, a fűszerek jegyei.
Ennek az alkoholos italnak az íze meglehetősen lágy, kiegyensúlyozott, nem lehetnek benne éles alkoholos jegyek. Az utóíz pedig hosszú és kellemes. Ez függhet a whisky típusától: a malátawhisky inkább gyümölcsös, fűszeres, virágos, füstös, a kevert whisky pedig kiegyensúlyozott és lágy.
Emellett a szakértők azt tanácsolják, hogy csak megbízható üzletekben vásároljon whiskyt, és ne dőljön be a természetellenesen alacsony áraknak. Vásárlás előtt mindenképpen tanulmányozza át az interneten elérhető összes információt a whisky márkáról. A legjobb, ha a hivatalos weboldalon keresgél. Ma már speciális mobilalkalmazásokat is letölthet, amelyek segítségével ellenőrizheti a termék jövedéki jelzését.
Hogyan lehet észrevenni, hogy a whisky megromlott?
Bár a whisky hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, de néhány tényező miatt ez az erős alkoholos ital megromolhat. Ha az alábbi elváltozások bármelyikét észleli, az azt jelenti, hogy a whisky megromlott:
- elszíneződés - a whisky elszíneződése vagy sötétedése azt jelzi, hogy az ital megromlott;
- zavarosság - ha a whiskyben üledék van, jobb, ha nem issza meg;
- kellemetlen szag - savanyú, avas, alkoholos;
- az íz megváltozott - savanyú, fémes, keserű lett.
A whisky romlásához különböző tényezők vezethetnek, különösen a helytelen tárolás (ajánlott sötét és hűvös helyen, fény- és hőforrásoktól távol tárolni), az oxigénnel való érintkezés (ha a palack már nyitva van, szorosan le kell zárni), a lejárati idő (vegyük figyelembe, hogy idővel a whisky íze megváltozhat).