Életmód

Mi történik, ha a test túlmelegszik?

Az emberi test nehezen tud megbirkózni a tikkasztó nyári meleggel

A rendkívüli hőség nemcsak az állatvilágban okoz gondot, hanem az embereket is érinti; a közelmúltban bekövetkezett hőhullámok halálos áldozatokat követeltek Európában, Indiában és Szaúd-Arábiában is – írja az IFLScience.

Mi történik, ha a test túlmelegszik?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az emberi test hőséggel való megküzdésének egyik módja az izzadás. De mi történik, ha ez nem elég?

„Az emberek gyakran úgy beszélnek a hőkimerülésről és a hőgutáról, mintha ezek lényegtelenek lennének, pedig a nem túl súlyosaktól a jelentős és életveszélyes vészhelyzetig terjedő spektrumon léteznek” – magyarázta dr. Thomas Waters, sürgősségi orvos a Cleveland Clinic Health Essentials egyik bejegyzésében.

A hőkimerülés valahol középen helyezkedik el ezen a skálán, bár kezeletlenül hagyva a veszélyesebb hőguta is kialakulhat.

A hőkimerülés fő kezdeti jele a túlzott izzadás, amely egy utolsó kísérlet a test lehűtésére a bőrről történő izzadságpárolgás révén. Ezt a hipotalamusz váltja ki, egy kis agyi régió, amely a testhőmérsékletet szabályozza. Az idegrendszer segítségével jeleket küld a verejtékmirigyeknek, amelyek válaszul fokozzák a verejtéktermelést.

Hőkimerültség esetén azonban ez nem elég ahhoz, hogy a testet hűvösen tartsa, és a test maghőmérséklete 38,3 és 40 Celsius-fok között lehet. Az izzadásnak ebben a szakaszában az összes elvesztett folyadékot és elektrolitot is nehéz pótolni, amely kiszáradáshoz vezethet.

A szervezetnek például olyan ásványi anyagokra van szüksége, mint a nátrium és a kálium az idegi jelek küldéséhez, a megfelelő izomműködéshez, valamint a folyadék- és vérmennyiség egyensúlyának fenntartásához. Ha ezeket a fontos elektrolitokat nem pótoljuk, az megnövekedett pulzusszámhoz vezethet, mert így próbáljuk meg pótolni az alacsonyabb vérmennyiséget, ez azonban izomgörcsökhöz, szédüléshez és gyengeséghez vezethet.

A hányinger és a hányás szintén a hőguta tünetei lehetnek, mivel az izzadáshoz hasonlóan ez is egy módja annak, hogy megszabaduljunk valamitől a szervezetben, amely a hőt tartja. „Ezek nemcsak a hőkimerülés jelei, hanem megnehezíthetik a hőkimerülésből való felépülést is, amikor megpróbáljuk rehidratálni magunkat” – mondta Isabel Valdez orvosasszisztens és az általános belgyógyászat adjunktusa a Baylor College of Medicine sajtóközleményében.

Ha a szervezet nem képes harminc percen belül lehűlni, akkor az úgynevezett hőguta léphet fel. Ekkor a szervezet már nem képes szabályozni a hőmérsékletét, amely gyorsan 40 Celsius-fok fölé emelkedhet – bár a közhiedelemmel ellentétben az emberek ilyenkor nem mindig hagyják abba az izzadást.

„Klinikai szempontból a hőguta a központi idegrendszer (CNS) működési zavarával, több szervi elégtelenséggel és extrém hipertermiával (általában >40,5°C ) jellemezhető” – írják az állapotról szóló áttekintés szerzői.

Ez olyan észrevehető tünetekben nyilvánulhat meg, mint a zavartság, a beszédzavar vagy az eszméletvesztés. Ez azért van, mert az agy rendkívül érzékeny a túlmelegedésre, a túlzott hőmérséklet károsítja a sejtjeit, amely miatt azok működésképtelenné válhatnak vagy elhalhatnak. Ez végzetes lehet, vagy a túlélőknél maradandó, rokkantságot okozó károsodást hagyhat maga után.

A központi idegrendszeri problémák hőguta esetén más szervek problémáihoz is vezethetnek, de a több szervet érintő elégtelenséghez nagyban hozzájárul az immunrendszer masszív stresszreakciója is.

A folyamat pontos működése nem világos, de az immunrendszer túlmelegedésre adott reakciója az egész testre kiterjedő, gyulladásos válaszreakció. Más körülmények között a gyulladás egészséges szintje jót tesz a fertőzések leküzdésének vagy a sérülések gyógyulásának; de ebben az esetben a válaszreakció olyannyira túlzott, hogy súlyos károkat okozhat, és olyan következményekkel járhat, mint a vese-, máj- vagy szívműködési zavarok, sőt, akár szívelégtelenséget is okozhat.

A hővel kapcsolatos betegségek kezelése

Hőkimerülés esetén fontos, hogy a lehető leghamarabb elhagyjuk a nagyon meleg helyiséget, majd levegyük a felesleges ruházatot, rehidratáljuk magunkat (erre jó lehet a víz és a sportitalok is), és hűtsük a bőrt olyan dolgokkal, mint a hideg borogatás, a permetezett vagy szivaccsal locsolt víz és a ventilátorok.

A hőguta azonban orvosi vészhelyzetnek minősül, és mint ilyen, a mentőszolgálatot kell hívni.

Kapcsolódó írásaink