Életmód

Így készülhetünk fel a nagy viharra

Fontos tippek a károk megelőzése érdekében

Az elmúlt napokban tomboló viharok jelentős károkat okoztak országszerte. Ha azonban előrelátóak vagyunk, akkor megelőzhetjük, hogy a szélsőséges időjárás miatt nagyobb anyagi veszteség érjen minket – írja a Mindmegette.hu.

Így készülhetünk fel a nagy viharra
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Patrick Pleul

Első lépésként fontos tudni, hogy mit tartalmaz a lakásbiztosításunk, az ingatlan milyen értékkel szerepel benne, és pontosan milyen károkra nyújt fedezetet. Érdemes tudni, hogy például védi-e a teraszon, kertben található vagyontárgyakat, vagy bele vannak-e fogalmazva a villámok okozta, elsődleges és másodlagos károk.

A károk megelőzése érdekében pedig az alábbiakat tehetjük:

  • Ellenőrizzük az ablakokat: mindig zárva legyenek, mielőtt elmegyünk otthonról!
  • Villámcsapás elleni védelem: használjunk túlfeszültségvédelmi eszközöket, és húzzuk ki az elektromos berendezéseket, ha elutazunk!
  • Kerti bútorok: vigyünk be minden kerti bútort, ha nem vagyunk otthon, a kerti grillt, jacuzzit pedig érdemes letakarva tartani!
  • Fák és tető állapota: vágjuk le a meggyengült ágakat, és időszakosan ellenőrizzük a tetőt!
  • Időjárás-előrejelzés: különösen tavasszal és nyáron figyeljük az időjárás-előrejelzéseket, hogy felkészüljünk a viharokra!
  • Áramszünetre való felkészülés: legyen könnyen elérhető helyen egy működőképes elemlámpa!

Ha pedig társasházban lakunk, figyeljünk arra, hogy a társasház biztosítása nem mindig térít minden kárt, amely az egyes lakásokat érheti. Érdemes lehet ezért saját lakásra is külön biztosítást kötni, hogy viharra, felhőszakadásra, jégverésre, villámcsapásra vagy villámárvízre is biztosítva legyenek.

Kapcsolódó írásaink