Életmód

Amit ad, azt kapja – tartja a mondás

Szívből és szívvel élni, nem csak holmi fellángolás, hanem elhivatottság

Manapság divat lett adományozni, amely által sok ember életén segítenek a jómódúak. Azonban akik nem tudnak anyagi hozzájárulást adni a rászorulóknak, sokszor mennek el önkéntes munkára, hogy tevékenyen segítsék őket. Ezáltal, a személyes kapcsolat által a segítő is rengeteget kap, érzelmileg is.

Amit ad, azt kapja – tartja a mondás
Önkéntes munkával segítenek az arra rászorulóknak (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Önkénteskedés és segítségnyújtás: keresse fel a helyi önkéntes lehetőségeket, segítse az időseket, állatmenhelyeket vagy éppen közösségi kerteket.

Az önkéntes munka számos előnnyel jár mind az egyén, mind a közösség számára. Íme néhány fő ok, amiért érdemes önkénteskedni:

Személyes fejlődés

 1. Önkifejezés és önbizalom növelése
  • Az önkéntes munka lehetőséget ad arra, hogy új készségeket tanuljon és kipróbálja magát különböző szerepekben, ami növeli az önbizalmat és az önértékelést.
 2. Új készségek és tapasztalatok szerzése
  • Az önkénteskedés során olyan készségeket és tapasztalatokat szerezhet, amelyek hasznosak lehetnek a munkaerőpiacon, mint például vezetői készségek, csapatmunka, kommunikáció és problémamegoldás.

Mentális és érzelmi előnyök

 1. Stresszcsökkentés és boldogság
  • Az önkéntes munka során segíthet másokon, ami boldogságot és elégedettséget okoz, csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget.
 2. Elégedettség és életértelem
  • Az önkénteskedés során tapasztalt pozitív hatások hozzájárulnak az életértelem és az elégedettség érzéséhez, mivel tudja, hogy jót tett másokkal.

Társadalmi és közösségi előnyök

 1. Közösségi hálózat építése
  • Az önkéntes munka lehetőséget ad arra, hogy új emberekkel találkozzon és értékes kapcsolatokat építsen. Ezáltal bővítheti a szociális hálót és új barátokra tehet szert.
 2. Közösségi összetartozás erősítése
  • Az önkénteskedés segít erősíteni a közösségi összetartozást és a társadalmi kohéziót, mivel közös célokért dolgozik másokkal együtt.

Karrierelőnyök

 1. Önéletrajz és referenciák
  • Az önkéntes munka pozitív hatással lehet az önéletrajzára, mivel a munkaadók értékelik az önkéntes tevékenységeket és az ezek során szerzett készségeket. Emellett értékes referenciákat is szerezhet.
 2. Hálózatépítés és karrierlehetőségek
  • Az önkénteskedés során találkozhat szakemberekkel és lehetséges munkaadókkal, ami új karrierlehetőségeket teremthet.

Életvezetési és személyes előnyök

 1. Időgazdálkodás és felelősség
  • Az önkéntes munka segít fejleszteni az időgazdálkodási képességet és a felelősségérzetet, mivel elkötelezettséget és szervezést igényel.
 2. Empátia és tolerancia
  • Az önkénteskedés segít fejleszteni az empátiát és a toleranciát, mivel sokféle emberrel és élethelyzettel találkozik.

Társadalmi hatások

 1. Pozitív változás
  • Az önkéntes munka lehetőséget ad arra, hogy pozitív változást hozzon a közösségben és hozzájáruljon a társadalom jobbításához.
 2. Tudatosság és aktivizmus
  • Az önkénteskedés növeli a társadalmi tudatosságot és az aktivizmust, mivel rávilágít a közösségi problémákra és kihívásokra.

Egészségügyi előnyök

 1. Fizikai egészség
  • Az önkéntes munka gyakran fizikai tevékenységekkel jár, ami hozzájárul az egészséges életmódhoz és javítja a fizikai egészséget.
 2. Mentális egészség
  • Az önkénteskedés során szerzett pozitív élmények és kapcsolatok javítják a mentális egészséget és csökkentik a depresszió és a szorongás kockázatát.

Példamutatás és inspiráció

 1. Példamutatás
  • Az önkéntes munka inspirálhat másokat is arra, hogy segítsenek és részt vegyenek a közösségi tevékenységekben, ezáltal pozitív hatással lehet másokra.
 2. Családi és baráti kapcsolatok erősítése
  • Ha családtagjaival vagy barátaival együtt önkénteskedik, erősítheti a kapcsolatokat és közös élményeket szerezhetnek.

Összességében az önkéntes munka nemcsak az egyéni fejlődést és jólétet szolgálja, hanem pozitív hatással van a közösségre és a társadalomra is. Az önkénteskedés során szerzett tapasztalatok és élmények gazdagítják az életet és hozzájárulnak egy jobb világ megteremtéséhez.

Kapcsolódó írásaink