Életmód

A fogorvos elmagyarázta a fogak cukorral szembeni fájdalmas reakciójának okait

A feloldódó cukor mindenféle összetevőre bomlik, köztük egy nagyon erős savra

Ez a sav behatol a fogak mikrorepedéseibe, és ez az anyag az ásványi anyagok agresszív oldószereként működik, és fájdalmat okoz – írja a news.ru.

A fogorvos elmagyarázta a fogak cukorral szembeni fájdalmas reakciójának okait
Az édesség nassolása során fellépő éles fájdalom a fog szuvasodására is utalhat (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

„A sav azonnal behatol a sérült zománc alá, és azonnal elkezdi megolvasztani a fog dentinjét. Ezért érzünk éles fájdalmat, amikor édességet eszünk” – mondja a fogorvos.

A fogorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a cukor ideális táptalaj a szuvasodás szaporodását elősegítő baktériumoknak. Ebben az esetben a fájdalom növekvő jellegű, és sokáig nem is múlik el.

Antonov eloszlatta azt a mítoszt, hogy a kellemetlen érzést meg lehet szüntetni azzal, ha nem rágunk a beteg fog oldalán. Szerinte az édességekből származó sav, amely a nyálban marad, tovább erodálja a zománcfelszínt. Sürgette, hogy a fájdalom megjelenése után forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a fog elvesztését.

Kapcsolódó írásaink