Életmód
Összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az álmatlanság között
Korábbi vizsgálatok számos rendellenességgel hozták összefüggésbe az ilyen ételeket
A szakértők a kapcsolatot más tényezőktől, például a demográfiai jellemzőktől és az életmódtól függetlenül mutatták ki.
„Egy olyan korban, amikor egyre több az erősen feldolgozott élelmiszer, és egyre több az alvászavar, fontos felmérni, hogy az étrend hozzájárulhat-e a kedvezőtlen vagy a jó minőségű alváshoz” – mondta Marie-Pierre St-Onge, az Irvingi Columbia Egyetem munkatársa és a csapat tagja.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, például a gyorskaják, többek között színezékeket, tartósítószereket, emulgeálószereket, mesterséges aromákat és egyéb adalékanyagokat tartalmazhatnak. Korábbi vizsgálatok számos rendellenességgel hozták összefüggésbe az ilyen ételeket.
A szakértők ezúttal 2013 és 2015 között havonta gyűjtött adatokat elemeztek, így mintegy 39 ezer franciaországi felnőtt információihoz fértek hozzá. Az alanyok étrendjükre és alvásukra vonatkozó adatokat biztosítottak.
A krónikus álmatlanságban szenvedő résztvevők arról számoltak be, hogy több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, náluk az ilyen ételek az energiabevitel 16-20 százalékát tette ki.
A feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából eredő álmatlanság kockázata a férfiaknál és a nőknél is megfigyelhető volt, de előbbieknél valamivel magasabbnak bizonyult.
Maguk a szerzők is kiemelték, hogy ok-okozati összefüggést nem tudtak megállapítani, az alanyok pedig maguk jelentették az adatokat, ami torzulást idézhetett elő. Ennek ellenére a tanulmány a szakértők szerint első a maga nemében, és hozzájárul az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez.
A csapat úgy véli, hogy a jövőben érdemes lehet feltárni a potenciális ok-okozati összefüggést is.