Életmód

Megnevezték a gyümölcsöt, ami jót tesz a májnak

Egyedülálló, létfontosságú és pótolhatatlan emberi szerv, amely számos funkciót lát el

Anatolij Pecsenka orvos megnevezte azt a gyümölcsöt, amelyet be kell iktatni az étrendbe, mivel hasznos a máj számára – számol be a Sports.kz.

Megnevezték a gyümölcsöt, ami jót tesz a májnak
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Ahmed Gamal

A máj egyedülálló, létfontosságú és pótolhatatlan emberi szerv, amely számos funkciót lát el. Ahhoz, hogy a máj jól működjön, megfelelő ételekkel, különösen narancs és piros színű gyümölcsökkel kell kényeztetni – írja a Sports.kz.

Anatolij Pecsenka doktor megjegyezte, hogy az ilyen gyümölcsök sok karotint és pektint tartalmaznak. A pektin vízben oldódva gélszerű formát vesz fel, megköti a káros anyagokat (peszticidek, radionuklidok, nehézfémek), és megtisztítja tőlük a szervezetet. A szakértő azt tanácsolja, hogy fordítsunk különös figyelmet a sárgabarackra, mivel ezek a gyümölcsök karotinnal gazdagodnak, amely erősíti az immunrendszert és csökkenti a fertőző betegségek kockázatát, valamint C-, B-, B1-, E-vitaminnal, magnéziummal, foszforral, vassal és káliummal. Ez a vitaminösszetétel segít a mérgező anyagok kiürítésében a szervezetből, a vér koleszterinszintjének fenntartásában és az emésztés javításában.

Az orvos hozzátette, hogy májproblémák esetén jobb, ha a sárgabarack édes és savanyú fajtáit választjuk. Hepatitisz esetén azonban kerülni kell ezeket a gyümölcsöket. A sárgabarack karotinja az ilyen betegeknél nem asszimilálódik, és káros lehet.

Kapcsolódó írásaink