Életmód
Ezzel a zöldséggel igazi méreggé válhat a leves
Száraz serpenyőben, zsiradékellenes bevonattal kell megsütni

Úgy tűnik, mindenki pontosan tudja, hogyan kell húslevest főzni, hiszen ez egy meglehetősen egyszerű étel, amely nem igényel különleges képességeket. Azonban az is kiderült, hogy sokan gondatlanok szinte minden leves egyik fontos összetevőjével. A hagymáról beszélünk, amelyet a legtöbben vajban vagy olajban megpirítanak, mielőtt hozzáadják az ételhez – írja a Sports.kz.
Természetesen a főzőleveshez adott sült hagyma ízletesebbé teszi az ételt. Érdekessége, hogy éppen a sült, nem a legfrissebb zöldség segít abban, hogy a leves aranyszínű, színe gazdagabb és mélyebb legyen.
Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a sült hagyma használata a húslevesben nem mindig a legjobb megoldás. Valójában a legtöbb ember helytelenül főzi ezt a zöldséget.
Bashar El-Helou, a varsói PZH-PIB Nemzeti Közegészségügyi Kutatóintézet táplálkozástudományi szakértője elmondta, miért veszélyes sült hagymát adni a leveshez. A szakértő hangsúlyozza, hogy bár ez a zöldség segít javítani a leves ízét és színét, különös figyelmet kell fordítani a sütés mértékére. Ha ugyanis a hagymát túlsütik a serpenyőben, és enyhén elszenesedett darabokat küldenek a forrásban lévő folyadékba, veszélyes méreganyagok, különösen akrilamid kerül a vízbe.
Az akrilamid egy olyan vegyi anyag, amely egyes élelmiszerekben hőkezelés során képződik. Leggyakrabban akkor alakul ki, amikor keményítőtartalmú élelmiszereket, például gabonát vagy burgonyát melegítenek. A legújabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy akkor is felszabadul, amikor a hagymát 120 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre hevítik.
Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az akrilamid súlyos betegségek, köztük rákos megbetegedések kialakulását idézheti elő. A táplálkozási szakértő arra is figyelmeztetett, hogy ha ez a vegyi anyag felhalmozódik a szervezetben, az megzavarhatja az idegrendszer működését.
Hogyan kell sütni a hagymát a húsleveshez
Azonban nem szabad teljesen megtagadni a sült hagyma hozzáadását a levesekhez. A szakember biztonságosabb technikát javasolt a zöldség főzésére, három olyan módszert nevezve meg, amelyet ő maga is használ.
Először is, mindig megfosztja magát azoktól a hagymadaraboktól, amelyek megégtek a serpenyőben, és csak ezután adja hozzá a zöldséget a leveshez.
Emellett a zöldségeket száraz serpenyőben, zsiradékellenes bevonattal sütötte meg. Szerinte grillserpenyő is használható, hogy megakadályozza a hagyma elszenesedését.