Életmód
Hogyan és mit együnk, hogy elkerüljük a rákot?
Íme a táplálkozási szakértő válasza

Legyenek zöldségek, hüvelyesek, gombák, keresztesvirágú zöldségek, bogyós gyümölcsök az étrendben. Ezek nemcsak rostot, vitaminok és ásványi anyagok természetes formáit tartalmazzák, hanem olyan fitokemikáliákat is, amelyek csökkentik a gyulladást, befolyásolják a hormonanyagcserét, és méregtelenítik a rákkeltő anyagokat.
Vörös hús
Korlátozza a vörös húsok fogyasztását, és a feldolgozott húsokat (kolbász, virsli, szalonna) csökkentse minimálisra. A feldolgozott húsok bizonyítottan növelik a gyomor- és vastagbélrák kockázatát.
Figyeljen a súlyára
A túlsúly és az elhízás jelentősen növeli a különböző ráktípusok, köztük a mell-, a vastagbél-, a méhnyálkahártya-, a vese- és a nyelőcsőrák kockázatát.
Korlátozza az alkoholfogyasztást
Az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések, köztük a száj, a torok, a gége, a nyelőcső, a máj, a vastagbél és az emlő rákos megbetegedéseinek fokozott kockázatával.
Válasszon egészséges zsírokat
A transzzsírok és a telített zsírok túlzott fogyasztása növelheti bizonyos ráktípusok kockázatát. A diófélék, magvak és olajos halak, amelyek gyulladáscsökkentő és szívvédő tulajdonságokkal rendelkeznek, prioritást kell élvezzenek. Fogyasszon naponta egy-két evőkanál finomítatlan olíva- és napraforgóolajat, nem kell sok. Kis mennyiségű – legalább két hétig a fagyasztóban tárolt, de nem füstölt vagy sült – disznózsírt fogyaszthat.
Fogyasszon minden nap sok rostot
Ez véd a vastagbélrák és más emésztőrendszeri rákos megbetegedések ellen. A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gombák, gyümölcsök, zöldségek, bogyók, lenmag és zabkorpa rostforrások, valamint védő tápanyagok.
Ne használja túlzottan az élelmiszer-adalékanyagokat
Bár egyes táplálékkiegészítők hasznosak lehetnek a táplálkozási hiányosságok pótlásában, bizonyos anyagok nagy dózisai károsak lehetnek, és akár a rák kockázatát is növelhetik.
Kövesse a mediterrán étrend elveit
Ezt az étrendet kombinálhatjuk hagyományos ételekkel, például savanyított zöldségekkel, gyógynövényekkel, bogyós gyümölcsökkel és fűszerekkel.
Főzzön a lehető legegészségesebben
Próbáljon meg főzni, pörköltet készíteni, sütni. A sütés és az elszenesedésig történő grillezés egészségtelen, és nem jár előnyökkel. Hasznos a húst sütés előtt bepácolni, így jobban felszívódik.
Skitalinska arra is emlékeztetett, hogy fontos a testmozgás, és igyekezzünk minimalizálni a stresszt. Emellett aludjunk jól, mivel a cirkadián ritmus összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusokkal.