Életmód

Hogyan és mit együnk, hogy elkerüljük a rákot?

Íme a táplálkozási szakértő válasza

A táplálkozás kulcsszerepet játszik a rák megelőzésében, és jelentősen befolyásolhatja a rák kialakulásának kockázatát. Egyetlen étrend sem garantál teljes védelmet a rák ellen, de bizonyos táplálkozási elvek betartása jelentősen csökkentheti a kockázatot, és támogathatja az általános egészségi állapotot – írta meg az rbc.ua.

Hogyan és mit együnk, hogy elkerüljük a rákot?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F

Legyenek zöldségek, hüvelyesek, gombák, keresztesvirágú zöldségek, bogyós gyümölcsök az étrendben. Ezek nemcsak rostot, vitaminok és ásványi anyagok természetes formáit tartalmazzák, hanem olyan fitokemikáliákat is, amelyek csökkentik a gyulladást, befolyásolják a hormonanyagcserét, és méregtelenítik a rákkeltő anyagokat.

Vörös hús

Korlátozza a vörös húsok fogyasztását, és a feldolgozott húsokat (kolbász, virsli, szalonna) csökkentse minimálisra. A feldolgozott húsok bizonyítottan növelik a gyomor- és vastagbélrák kockázatát.

Figyeljen a súlyára

A túlsúly és az elhízás jelentősen növeli a különböző ráktípusok, köztük a mell-, a vastagbél-, a méhnyálkahártya-, a vese- és a nyelőcsőrák kockázatát.

Korlátozza az alkoholfogyasztást

Az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések, köztük a száj, a torok, a gége, a nyelőcső, a máj, a vastagbél és az emlő rákos megbetegedéseinek fokozott kockázatával.

Válasszon egészséges zsírokat

A transzzsírok és a telített zsírok túlzott fogyasztása növelheti bizonyos ráktípusok kockázatát. A diófélék, magvak és olajos halak, amelyek gyulladáscsökkentő és szívvédő tulajdonságokkal rendelkeznek, prioritást kell élvezzenek. Fogyasszon naponta egy-két evőkanál finomítatlan olíva- és napraforgóolajat, nem kell sok. Kis mennyiségű – legalább két hétig a fagyasztóban tárolt, de nem füstölt vagy sült – disznózsírt fogyaszthat.

Fogyasszon minden nap sok rostot

Ez véd a vastagbélrák és más emésztőrendszeri rákos megbetegedések ellen. A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gombák, gyümölcsök, zöldségek, bogyók, lenmag és zabkorpa rostforrások, valamint védő tápanyagok.

Ne használja túlzottan az élelmiszer-adalékanyagokat

Bár egyes táplálékkiegészítők hasznosak lehetnek a táplálkozási hiányosságok pótlásában, bizonyos anyagok nagy dózisai károsak lehetnek, és akár a rák kockázatát is növelhetik.

Kövesse a mediterrán étrend elveit

Ezt az étrendet kombinálhatjuk hagyományos ételekkel, például savanyított zöldségekkel, gyógynövényekkel, bogyós gyümölcsökkel és fűszerekkel.

Főzzön a lehető legegészségesebben

Próbáljon meg főzni, pörköltet készíteni, sütni. A sütés és az elszenesedésig történő grillezés egészségtelen, és nem jár előnyökkel. Hasznos a húst sütés előtt bepácolni, így jobban felszívódik.

Skitalinska arra is emlékeztetett, hogy fontos a testmozgás, és igyekezzünk minimalizálni a stresszt. Emellett aludjunk jól, mivel a cirkadián ritmus összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusokkal.

Kapcsolódó írásaink