Életmód

Pozitív hatással van az emésztésre, a szívre és a csontokra

Egy táplálkozási szakértő elmondta, hogyan kell helyesen enni a zellert

A zeller minden része – gyökér, szár és mag – fogyasztható. Ez a sokoldalú zöldség alacsony kalóriatartalmú és nagyon hasznos – mondta Tatiana Kuznetsova táplálkozási szakértő, amelyről a Life.ru is írt.

Pozitív hatással van az emésztésre, a szívre és a csontokra
A zeller összes részét felhasználhatjuk étkezéseinkben (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Hauke-Christian Dittrich

„A zellerben található antioxidánsok védik a sejteket a károsodástól, elnyomják a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. A kálium hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, normalizálja a vérnyomást, fenntartja a helyes szívritmust, a K-vitamin pedig – erősíti a csontokat, és csökkenti a törések kockázatát” – magyarázta a szakértő.

Szerinte a zeller az élelmi rostoknak köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre: javítja a bélperisztaltikát, jó talajt teremt a hasznos baktériumok számára, csökkenti a cukor és a koleszterin felszívódását a vérben. A zöldségben található A-vitamin pedig segít a bőrnek, hogy szép és egészséges maradjon. A C-vitaminhoz hasonlóan ez is bőségesen megtalálható a szárakban, ezért jobb, ha frissen fogyasztjuk őket, akár italokhoz vagy salátában használva.

A szakértő egy egyszerű vitaminsaláta receptjét is megadta: szeleteljünk fel zöld almát és zellert, spricceljük le citromlével, adjunk hozzá apróra vágott diót és olívaolajat.

Ami a zellermagot illeti – ez egy olyan fűszer, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett fogyasztásuk pozitív hatással van az agy kognitív képességeire. A gyökeret viszont főtt, sült és sült formában fogyasztják. Készíthet belőle pürét is, amely változatosabbá teszi az étrendet – tanácsolta a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink