Életmód

Orvosi figyelmeztetés: miért kell mindennap köldököt mosni?

A hanyag köldökhigiénia sok problémát okozhat

Egy orvos a közösségi médiában magyarázta el, mennyire fontos, hogy mindennap megmossuk a köldökünket – és megmagyarázták az ijesztő okát is – írja az Express.co.uk.

Orvosi figyelmeztetés: miért kell mindennap köldököt mosni?
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Victor De Schwanberg

A köldök, ha nem megfelelően tisztítjuk ők, olyan szörnyű szagot terjeszthetn, amelyet bárki szeretne elkerülni – írja az Express.co.uk.

Az elhanyagolt köldök aprólékos gondoskodást igényel a tisztálkodási rutin során. Ennek hiányában kellemetlen keletkezehet, de nem csak emiatt kell óvakodni, figyelmeztet egy orvos.

A WebMD meglátása szerint „a köldökkövet omphalolitnak vagy umbolithnak is nevezik. Ez egy olyan állapot, ahol olyan anyagok, mint a faggyú, a bőrzsír, a szőr, az elhalt hámsejtek és a szennyeződések felhalmozódhatnak, és kemény golyót alkothatnak. A kő általában sötét színű és kemény tapintású. A köldök nyílásában lévő, nagy mitesszerre hasonlíthat.”

Dr. Geeta Yadav bőrgyógyász azt tanácsolta az érintetteknek, hogy „tisztítsák meg szappannal és vízzel mindennap a zuhany alatt”. Dr. Ajayi-Sotubo hasonló aggodalmakat osztva arra figyelmeztetett, hogy a hanyag köldökhigiénia „kiütésekhez, gyulladásokhoz és fertőzésekhez vezethet”.

Kapcsolódó írásaink