Életmód

Az egészségünk múlhat rajta

Megnevezték a legegészségesebb zöldfajtákat

Anna Yelkina neves táplálkozási szakértő megnevezte, hogy milyen zöldfajtákat érdemes naponta fogyasztani. Azt is elmagyarázta, hogy mely fajok tartalmazzák a legtöbb vitamint és hasznos anyagot. Erről ír az UkrHealth című kiadvány – írja a sports.kz.

Az egészségünk múlhat rajta
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Catherine Fruhinsholz

A napi zöldfogyasztás egészségesebbé teheti a szervezetet, megfiatalíthatja, erősítheti az immunitást, és még a rákos daganatok ellen is védelmet nyújt – írja a sports.kz.

„Az étrendbe mindenképpen be kell illeszteni a spenótot, petrezselymet, bazsalikomot, szelérát, rukkolát, kelkáposztát, brokkolit és mentát. Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, hozzájárulnak a szervezet megfiatalodásához és védelmet nyújtanak az onkológia ellen” – mondta el a szakértő.

Hozzátette, hogy az ilyen zöldségek nagy mennyiségű kalciumot, magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket, A-, C-, E-, K-vitamint tartalmaznak. Napi egy pohár levélzöldség teljesen megfiatalíthatja az emberi szervezetet.

Ezenkívül a zöldek az étrendben jelentősen csökkentik a szellemi tevékenység korral járó hanyatlásának kockázatát. Az ilyen termékek különösen előnyösek a gyomor-bélrendszerre. A zöldekben található nagy mennyiségű rost szabályozza az emésztőrendszert, elősegíti a súlykontrollt, és egészségesebb bélflórához vezet.

Az ilyen típusú zöldségek magas K1-vitamin-tartalommal rendelkeznek, amely fontos a csontok csontritkulás elleni védelmében, és küzd a szervezetben fellépő gyulladások ellen.

„A zöldek B-vitamint és folsavat is tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak a szívműködésre” – foglalta össze az orvos.

Kapcsolódó írásaink