Egészség
Rákkeltő lehet a koffeinmentes kávé
A betiltását szorgalmazzák

A kávé koffeinmentesítésének három fő módja van. Ezek közül a legelterjedtebb a szerves vegyületek felhasználása, amelyhez első lépésként a kávébabokat gőzzel lágyítják, majd oldószerbe áztatják, hogy kivonják a koffeint. A leggyakoribb oldószer a metilén-klorid és az etil-acetát. Előbbiről úgy tartják, összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések kialakulásával.
Az anyag élelmiszerekben történő felhasználását csak kis mennyiségben engedélyezték, ugyanakkor amerikai aktivisták szerint már egy kevés is káros lehet az egészségre. A benyújtott petíciót az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal vizsgálja, egyelőre nincs hivatalos előrelépés az ügyben.
Ez az anyag megtalálható egyes körömlakklemosókban, de festékoldó és fémtisztító szerekben, valamint bizonyos gyógyszerekben is. Az Amerikai Kémiai Társaság szerint a koffeinmentes kávéban lévő metilén-klorid mennyisége határérték alatti, így az egészségre nézve biztonságos.