Életmód

Életmentő szűrések

A korai felismerés sokszor sorsdöntő

Április 10-e a nemzeti rákellenes nap, amely során a daganatos betegségek megelőzési lehetőségeire, illetve korai felismerést segítő szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet – írja Hazipatika.com.

Életmentő szűrések
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/PeakStock

Magyarországon minden évben április 10-én rendezik meg a nemzeti rákellenes napot. Azért ezen a napon, mert ekkor született dr. Dollinger Gyula sebész, aki 1902-ben megalapította az Országos Rákbizottságot. A szakember nevéhez fűződik a rákregiszter létrehozása, valamint a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása is – olvasható a kismarosi Málnalevél Patika Facebook-bejegyzésében - írja a Hazipatika.com.

A korai felismerés sokszor sorsdöntő

A rákellenes nap alkalmából a gyógyszerészek továbbra is fontosnak tartották kihangsúlyozni a prevenció és a szűrővizsgálatokon való részvétel szerepét. „A daganatos betegségek kialakulása több szakaszból álló, akár évekig elhúzódó folyamat, amely alatt – egyes betegségek esetén – lehetőség van a tünetek megjelenése előtti kimutatásra, szűrésre” – fogalmaztak.

Hozzátették, ha a daganatos betegséget időben felismerik, a kezelést pedig korán elkezdik, azzal jelentősen csökkenhet a rákkal összefüggő halálesetek száma és a betegségteher, miközben a terápia eredményessége nagymértékben nő. „Korai diagnózissal és megfelelő kezeléssel még a kialakult daganat esetén is van esély a teljes gyógyulásra” – emelték ki.

Kapcsolódó írásaink