Életmód

Öt „szuperélelmiszer” a szakértők ajánlásával a bőr, a haj és a fogyás segítésére

A gyomorbarát ételek beiktatása az étrendbe segíthet az egészségügyi problémák elleni küzdelemben

A koreai szuperétel, a kimcsi számos jótékony hatással bír, többek között a fogyásra és a bélrendszerünk egészségének javítására. De vannak más erjesztett élelmiszerek is, amelyek más egészségügyi állapotokra is jótékonyan hatnak – írta meg a Mirror.

Öt „szuperélelmiszer” a szakértők ajánlásával a bőr, a haj és a fogyás segítésére
A koreai szuperétel, a kimcsi jótékony hatással van a szervezetre (Képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Kutatók öt „szuperélelmiszert” fedeztek fel, amelyek segítik a bőr, a haj és még a fogyást is.

Bizonyos ételek javíthatják a gyomor egészségét és az emésztést. De sok másfajta étel is van, amely megakadályozhatja a hajhullást, mások pedig ragyogást kölcsönözhetnek a bőrnek. Most dél-koreai tudósok felfedezték, hogy a kimchi megállíthatja a súlygyarapodást.

A tudósok 115 726 embert elemeztek, akik naponta legalább három adagot ettek az erjesztett zöldségételből. A tanulmány szerint a retekből készült étel fogyasztása mindkét nemnél csökkenti a derékbőséget.

A kimchi akár 100 különböző zöldség savanyúságból is készülhet, amelyek óriási népszerűségnek örvendenek Dél-Koreában, ahol köretként vagy feltétként fogyasztják, sőt, akár egy másik étel kísérőjeként is. A 16. század óta a kimchibe chilit is tesznek, de ez nem elengedhetetlen, valamint gyömbérgyökeret, daikon retket, sárgarépát, fokhagymát és más fűszereket is.

A kimchit gyakran felszeletelik, és levesekbe vagy rizsbe keverve használják. Egy egész Kimchi levél használható hús, hal vagy kagyló burkolataként, de általában felszeletelik és savanyított köretként fogyasztják.

Az olyan élelmiszerek, mint a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta és a kimchi erjesztéssel készülnek, ami elősegíti a probiotikumok növekedését és támogatja az egészséget.

A szakértők egyetértettek a kutatás eredményeivel, és azt mondták, hogy a bélrendszer ápolásához elengedhetetlen a gyomor ápolása. Catherine Nash, az Oxford Gastro Dietitians gasztroenterológiai dietetikusa elmondta: „A bélrendszerünk saját ökoszisztémát tartalmaz több ezer különböző típusú mikroorganizmussal, köztük baktériumokkal, vírusokkal, élesztőgombákkal és gombákkal.”

„Jelenleg nagy hangsúlyt fektetnek a bélrendszer egészségére, és a bélrendszer ápolásának egyik módja az, hogy a bél ökoszisztémáját – vagy biomját – a lehető legváltozatosabbra ösztönözzük. Az erjesztett élelmiszerek fogyasztása segíthet növelni a bélben lévő mikrobióta sokféleségét, és ha ápoljuk és gondozzuk a bélrendszerünket, az más pozitív hatásokat is kiválthat a szervezetben.”

1. Kimchi – a legjobb a fogyásra és a hajhullás megelőzésére

2. Savanyú káposzta – a legjobb az emésztésre

3. Kefir – a legjobb a bőrre

4. Natto és tempeh – a legjobb a csontoknak.

5. Joghurt – a legjobb a mentális egészségre

A bélrendszerünkre való odafigyelés sokak egészségügyi napirendjének élén áll, és a britek mintegy 43 százaléka állítja, hogy valamilyen emésztési panaszoktól szenved Az egészségtelen bélrendszer számos egészségügyi problémához hozzájárulhat, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és még a szorongást is.

A gyomorbarát ételek beiktatása az étrendbe azonban nagyszerű módja lehet az egészségügyi problémák széles skálája elleni küzdelemnek, ráadásul nem is kerülnek sokba.


Kapcsolódó írásaink