Krónika

Íme a húsvéti megoldás azoknak, akik nem ehetnek tojást

Így pótolhatjuk az ünnepi menü egyik alapelemét

Akár egészségi okokból, akár diéta miatt, de megeshet, hogy nem ehetünk tojást. Mutatjuk, mivel és hogyan váltható ki – írja a Ripost.

Íme a húsvéti megoldás azoknak, akik nem ehetnek tojást
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

A húsvétnak – étkezés szempontjából – nagyjából négy fő eleme van: a sonka, a tojás, a torma és a kalács. Utánajártunk ezek közül mivel lehet sütésnél kiváltani a tojást, ha valaki rákényszerülne, vagy csak kipróbálna valami mást is. A német fogyasztóvédők szerint jelenleg ezek a legjobb tojáshelyettesítők!

Nem mindig lehet helyettesíteni a tojást

A tojásnak a sütés során rengetegféle szerepe lehet, ezért ha úgy döntünk, hogy valamilyen tojáspótlóval helyettesítjük, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy az adott receptben a tojásnak milyen funkciója van. Ha a recept csak egy tojást ír, akkor nincs más dolgunk, mint egyszerűen kihagyni azt, mivel például a tészta valójában tojás nélkül is elkészíthető. De van, mikor egy tészta levegősségéért felel a tojás és van, hogy csak kötőanyag vagy a megfelelő nedvességért felel. Ezeket a funkciókat könnyen ki lehet váltani a háztartásokban megtalálható különböző anyagokkal, nem csak vegánoknak!

Ha házi tésztát készítenénk tojás nélkül, ezeket a tojáshelyettesítőket használhatjuk

  • Lenmag liszt
  • Almaszósz
  • Banán
  • Keményítő
  • Sütőpor
  • (vegán) Joghurt
  • Selyem tofu

Egy félig érett, szétnyomott banánnal egy tojást tudunk helyettesíteni. Sós pékárukhoz a lenmaglisztből keverjünk el egy teáskanálnyit egy evőkanál vízzel, hagyjuk 5 percig ázni, majd dolgozzuk bele a tésztába. Lenmagliszt helyett chiamag-lisztet is használhatunk, de azt körülbelül fél órán át kell áztatni. A nedvesebb süteményekben vagy muffinokban a tojást két-három evőkanál almaszósszal is lehet helyettesíteni-olvasható egy német fogyasztóvédelmi portálon.

Objektum doboz

Ha csak a tojásfehérje alternatíváját keressük

A tojásfehérje kiváló helyettesítője az aquafaba, ami nem más, mint a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve vagy a száraz csicseriborsó áztató-, illetve főzővize. Ezt manapság már finomra őrölt aquafaba porként is megvásárolhatjuk: egy evőkanálnyi por kétszeres mennyiségű vízzel elkeverve egy tojásnak felel meg. A tojásfehérjehab lazító hatását bizonyos esetekben kémiai lazítókkal (pl. sütőpor) is kiválthatjuk, a töltelékek megkötéséhez pedig használhatunk búza, kukorica vagy burgonya alapú keményítőt.

Kapcsolódó írásaink

Olcsóbb lehet a húsvéti tojás

ĀA takarmányköltségek kedvező alakulása miatt a termelés költsége tavalyhoz képest jelentősen mérséklődött, ami a fogyasztói árakban is megjelenik