Életmód

Biztonságos a vágódeszkája?

A dolgok tisztán és elkülönítve tartása kulcsfontosságú a káros baktériumok elkerülése érdekében

A vágódeszka, legyen az műanyag, fa vagy üveg, a konyha egyik alapdarabja. Ennek ellenére, ha nem vigyázunk rájuk megfelelően, hamar sokkal problémásabbá válhatnak, mivel néhány olyan bosszantó baktériumfajt rejtenek magukban, amelyek ételmérgezést okozhatnak – írja az IFLScience.

Biztonságos a vágódeszkája?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mennyi baktérium található tehát egy átlagos vágódeszkán? Elég sok, ahogy azt Dr. Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa a BBC Newsnak még 2012-ben elmondta.

„Általában körülbelül 200-szor több fekáliabaktérium található egy átlagos vágódeszkán, mint egy vécéülőkén" – mondta Gerba. A baktériumok általában nyers hústermékekből származnak.

Az, hogy ezek a deszkán megmaradnak-e, és végül gyötrelmes 48 órát okoznak a fürdőszobában, két fő dologtól függ: a keresztszennyeződéstől és a takarítástól. Bár általánosan elterjedt nézet, hogy az egyik típusú vágódeszka biztonságosabb, mint a másik (ez nem így van), ezek a tényezők tetten érhetők, függetlenül attól, hogy műanyagból vagy fából készült.

Keresztszennyeződés

A keresztszennyeződés az, amikor egy ételből vagy felületről származó baktériumok átterjednek más élelmiszerekre. Ebben az esetben ez akkor fordulhat elő, ha egyetlen vágódeszkát használsz mindenféle étel elkészítéséhez, például nyers húst aprítasz fel, majd olyan ételt, amelyet nem fogsz megfőzni, például zöldséget a salátához vagy kenyérhez.

A keresztszennyeződés kockázata nem csak az ugyanazon a deszkán történő ételkészítésben rejlik – a tanulmány azt is megállapította, hogy az emberek több alkalommal a tányérokat, serpenyőket és edényeket is a tisztátalan deszkára tették.

A vágódeszkák keresztszennyeződésének elkerülése érdekében (különösen, ha nincs időnk menet közben elmosogatni őket) az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat (FSIS) két különálló deszka használatát javasolja: az egyiket kizárólag nyers hús, baromfi vagy tenger gyümölcseinek elkészítéséhez, a másikat pedig kizárólag friss termékek és kenyér elkészítéséhez.

A vágódeszka tisztítása

Ha nem megfelelően tisztítják, a vágódeszkák felületén káros baktériumok lehetnek, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készültek. Tehát pontosan hogyan kell tisztítani őket?

A jó öreg víz nem lesz elég. Az FSA tanulmánya szerint a 140 alkalomból, amikor az emberek vágódeszkán készítettek húst, halat vagy baromfit, az esetek 20 százalékában a felhasználók csak egy gyors vízzel történő leöblítést végeztek a deszkán, ami növeli a keresztszennyeződés kockázatát.

Ehelyett az FSIS azt javasolja, hogy minden típusú vágódeszkát minden egyes használat alkalmával forró, szappanos vízzel mossunk el, majd tiszta vízzel öblítsük le, és ezt követően vagy levegőn szárítsuk meg, vagy tiszta papírtörlővel törölgessük át – a hagyományos konyhai törülköző paradicsomi táptalaj a baktériumok számára. Ezt követően a deszkákat hígított klóroldattal is fertőtleníthetjük, néhány percig állni hagyjuk, majd leöblítjük és megszárítjuk.

Az is fontos, hogy figyeljünk a vágódeszkák repedéseire, barázdáira vagy jól kopott területeire. Ezek idővel olyan mélyre kerülhetnek, hogy bármilyen gondosan tisztítja is, a baktériumok megmaradnak rajta, ezért mindenképpen dobja ki a deszkát, ha eléri ezt a pontot.

Kapcsolódó írásaink

Tudjon meg mindent az alvásról

ĀCikkünkben bemutatunk olyan ételeket és táplálékkiegészítőket is, amelyek elősegítik az egészséges, mély alvást, de kiszámoljuk az ön számára optimális alvásmennyiséget is