Életmód
Egy bizonyos kor felett nélkülözhetetlen a porcok védelme
Már egy egyszerű, napi harmincperces séta is elegendő

Ahogy öregszünk, egyre inkább megnő a porcproblémák kockázata.
A porcok nem mások, mint az ízületeinket borító szövetek, amelyek lehetővé teszik számunkra a mozgások végrehajtását. Az e szövetekkel kapcsolatos problémák leggyakoribb tünetei a bosszantó fájdalmak, amelyek krónikussá válhatnak. Ezeket a fájdalmakat az esetleges gyulladások okozzák, vagy komolyabb problémákhoz, például sérülésekhez vagy mikrotraumákhoz kapcsolódnak.
Ez utóbbit okozhatja egy bizonyos fizikai tevékenység során fellépő túlterhelés: a testsúly is felelős ezekért a problémákért, és mindig ellenőrzés alatt kell tartani. Nem feltétlenül kell vékonynak lenni ahhoz, hogy egészségesek legyünk, de elengedhetetlen, hogy megfelelő izomtónusunk legyen.
A wellness-szakértők 60 éves kor után erősen ajánlják, hogy a megfelelő fizikai aktivitással és egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással óvjuk a porcok egészségét. Ami a porckopás megelőzése szempontjából fontos fizikai aktivitást illeti, már egy egyszerű, napi harmincperces séta is elegendő. A séta valójában segít az izmok erősítésében és a testsúly kordában tartásában. Ajánlatosak a vízi sportok és a tartásjavító torna, amelyek megelőzik a túlzott fizikai megterhelést, miközben fenntartják az ízületek hatékony mozgékonyságát.
A táplálkozás révén számos előnnyel jár a porcok számára. Fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk, amely vitaminokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal látja el a szervezetet. A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy az omega-3 zsírsavakban, telítetlen zsírokban és fehérjékben gazdag ételeket, például lazacot és olajos halakat fogyasszunk. Ezek jó ételek, amelyek formában tartják az izomtömeget, ami segít megelőzni a krónikus fájdalmakat.
Nagyon fontos a lizinben, E-vitaminban és B-vitaminokban gazdag élelmiszerek, például gabonafélék, hüvelyesek és aszalt gyümölcsök fogyasztása, amelyek megelőzik a gyulladást azáltal, hogy erősítik a porc alapját képező ízületeket, és megvédik azokat a szabad gyökök okozta károsodástól. Zöld fényt kapnak az olyan keresztesvirágú zöldségek is, mint a káposzta és a brokkoli, amelyek ásványi anyagokban és K-vitaminban gazdagok, ami létfontosságú az ízületeket alkotó fehérjék működéséhez. A piros gyümölcsök flavonoidjaik, elsősorban a kvercetin miatt elengedhetetlenek.
Ezeknek az antioxidánsoknak értékes hatásuk van, amely segít csökkenteni a gyulladást. A kurkuma szintén értékes szövetséges lehet a B-, C-, K-vitamin- és ásványi anyagoknak köszönhetően. A telített zsírokban gazdag élelmiszereket, mint például az ipari termékeket, a feldolgozott élelmiszereket, például az ipari kolbászokat és bizonyos liszteket kordában kell tartani és korlátozni kell. A mesterséges édesítőszerek, a bors és az alkohol ártalmasak.