Életmód
Ez a mindennapi szokás lassíthatja a biológiai öregedést
A biológiai öregedést speciális vérvizsgálatokkal mérték

Egy tanulmány szerint napi három csésze tea fogyasztása a biológiai öregedés lassításával távol tarthatja az orvost.
A fekete és a zöld teában található egészséges vegyi anyagok segíthetnek pozitívan befolyásolni az öregedést azáltal, hogy csökkentik a sejtkárosodást, és így a szervek hosszabb ideig működőképesek maradnak – közölték kínai kutatók.
Yi Xiang, a Szecsuáni Egyetem munkatársa elmondta: „Azt találtuk, hogy napi nagyjából három csésze tea fogyasztása öregedésgátló előnyökkel járhat. Ez annak köszönhető, hogy a tea számos bioaktív vegyületet tartalmaz".
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a teafogyasztás csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegség esélyét.
Az Elsevier The Lancet Regional Health – Western Pacific című folyóiratában megjelent legújabb tanulmány azt vizsgálta, hogy az ital hogyan befolyásolja a biológiai öregedést, azt, hogy a sejtek milyen gyorsan pusztulnak.
A kutatók 5 998 37 és 73 év közötti brit és 7 931 30 és 79 év közötti kínai felnőtt adatait vizsgálták.
Arról kérdezték őket, hogy mennyi teát isznak.
A biológiai öregedésüket olyan speciális vérvizsgálatokkal mérték, amelyek az emberek DNS-ében bekövetkezett változásokat vizsgálják.
Bármennyi tea fogyasztása csökkentette az emberek öregedésének sebességét az átlagos kétéves követési idő alatt, a javulás napi három csésze tea fogyasztása esetén érte el a csúcspontját.
Xiang elmondta: „A tea különböző bioaktív vegyületeket tartalmaz, például polifenolokat, teanint és koffeint, amelyeknek köze lehet a potenciális öregedésgátló hatásaihoz".