Életmód

Kevesen tudják, de ha rendszeresen csináljuk nagyobb eséllyel kaphatunk strókot

Az esti megemelkedett vérnyomás idővel károsíthatja az ereket és növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát

A késői étkezés ártalmatlannak tűnhet, de ha este 9 óra után ülünk le vacsorázni, az növelheti a strók vagy mini-strók kockázatát – írta meg a life.hu.

Kevesen tudják, de ha rendszeresen csináljuk nagyobb eséllyel kaphatunk strókot
Strók (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/SPD/Samunella

Egy tanulmány több mint 100 000 embert vizsgált, akik mindannyian 15 étkezési naplót töltöttek ki, amelyekben hétköznapokon és hétvégeken feltüntették az étkezések időpontját. A legkorábban vacsorázók harmada este 8 óra előtt, míg a legkésőbb este vacsorázók harmada este 9 óra után fogyasztotta el vacsoráját. Az önkénteseket átlagosan hét éven át követték nyomon, ez idő alatt mintegy 2000 szív- és érrendszeri megbetegedés, köztük szívroham és agyvérzés fordult elő.

Azok, akik legkésőbb, este 9 óra után vacsoráztak, 28 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek strókot vagy átmeneti iszkémiás rohamot. Ezt azokkal az emberekkel hasonlították össze, akik este 8 óra előtt vacsoráztak.

A kutatók szerint úgy fejlődtünk ki, hogy a nap folyamán korábban eszünk, mivel állatkísérletekből származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a későbbi emésztés megemeli a vércukorszintet és a vérnyomást – derült ki a Daily Mail cikkéből.

Az esti megemelkedett vérnyomás idővel károsíthatja az ereket és növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, ami stroke-hoz és szívrohamhoz vezet, bár még sokkal több kutatásra van szükség, és az étkezések időzítése valószínűleg nem befolyásolja annyira az egészséget, mint az egészségtelen étrend.

„Mint sokan másoknál, a nagymamám is arra figyelmeztetett, hogy ne vacsorázzak túl későn, és ez a tanulmány azt sugallja, hogy ennek a tanácsnak lehet némi értelme. Ma már olyan világban élünk, ahol az emberek úgy érzik, hogy soha nincs elég idejük, ezért sokan » esznek gyakorta késő este” – fejtette ki Dr. Bernard Srour, a Sorbonne Paris Nord Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

„Azok az emberek azonban, akik későn vacsoráznak, mert úgy gondolják, túl elfoglaltak ahhoz, hogy ezt korábban megtegyék, növelhetik az egészségügyi problémák kockázatát, bár ez inkább a nőknél tapasztalható, és további kutatásokra van szükségünk ahhoz, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket” – folytatta a szakértő.

Egy másik tanulmány eredményei szerint inkább a nők vannak veszélyben

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek mikor reggeliztek és vacsoráztak, és hogy mekkora volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A szív- és érrendszeri betegségek közé tartoztak az agyi érrendszeri betegségek - az agyi véráramlást befolyásoló strókok és mini-strókok. Ide tartoztak még a szívkoszorúér-problémák is, mint például a szívroham, a stabil angina pectoris és az elzáródott vagy beszűkült artériák miatt angioplasztikai beavatkozásra szorulók. Azoknál, akik este 9 óra után vacsoráztak, szemben a 8 óra előttiekkel, nem volt nagyobb a koszorúér-problémák kockázata.

De minden egyes órával – a tanulmány eredményei szerint – nyolc százalékkal nőtt a stroke vagy mini stroke esélye. Minden egyes órával később reggeliző ember esetében hat százalékkal nőtt a szív- és érrendszeri betegségek valamennyi típusának kockázata.

Az étkezési időpontok és a szívproblémák közötti összefüggés főként a nők esetében volt kimutatható, akik a tanulmány önkénteseinek csaknem 80 százalékát tették ki.

A férfiak esetében az egyetlen szignifikáns eredmény az volt, hogy minnél később reggelizett valaki az, óránként 11 százalékkal megnövelte a szívkoszorúér-betegségek kockázatát, de a vizsgálatban túl kevés férfi vett részt ahhoz, hogy statisztikailag elfogadható eredményeket kapjanak.

Az éjszakai böjtölés lehet a megoldás

A tanulmány a korábbi kutatásokhoz hasonlóan újabb bizonyítékot talált arra, hogy az éjszakai étkezéstől való hosszabb tartózkodás jótékony hatással lehet az egészségre.

Az éjszakai böjtölés minden egyes plusz egy órája a stroke vagy mini-stroke hét százalékkal alacsonyabb kockázatához kapcsolódhat.

Kapcsolódó írásaink