Életmód

Van ahol tiltják, pedig 50 felett kötelező lenne fogyasztani

Egy-egy kanállal elég belőle naponta

Amerikában tiltják, de szerencsére a magyar étkezési szokásokban a mák központi helyet foglal el, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról – írta meg a napivalasztek.com.

Van ahol tiltják, pedig 50 felett kötelező lenne fogyasztani
Mák
Fotó: NorthFoto

Tekintsük olyan gyógyszernek, amit érdemes egy életen át szedni!

Tele van csontépítő, magnéziummal, (omega4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel, plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi.
A telítetlenzsírsav-összetétele miatt megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, miközben fokozza a szervezet védekezőmechanizmusát. És nem utolsósorban szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyig reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja azokét. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hanem hosszabb távon (2–3 hónap alatt) fejti ki gyógyító hatását.

„5 évvel ezelőtt, súlyos, visszafordíthatatlan csontritkulást állapítottak meg nálam. Először szintetikus gyógyszereket akart adni az orvos, amit megtagadtam, majd injekcióra akart rábeszélni (megtagadtam). És akkor azt mondta, hogy menjek bele, hogy negyed évenként infúziót adnak. (megtagadtam). Mondtam, hogy majd megpróbálom az alternatív gyógyítást. Mondtam neki, hogy régen egy nagyon idős hölgytől hallottam, hogy mákot, illetve mákolajat kell fogyasztani. Erre ő adott egy kis színes nyomtatványt. Otthon olvasgattam, és a kis reklámpapírkán fel volt tüntetve, hogy miben mennyi kalcium van, és kiderült, hogy a mákban van a legtöbb!! A lényeg az, hogy elkezdtem enni, és a következő csontsűrűségi vizsgálaton kiderült, hogy javult a csontsűrűségem! Évről-évre javult az eredményem, mostanra tökéletes lett."

Használati és tárolási javaslat:

A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel ízesítjük, befőttesüvegbe tesszük, majd hűtőben tároljuk. Az első hónapokban naponta minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később a szervezet állapotától függően kétnaponként.

Másik alkalmazási módszer:

Naponta (délelőtt vagy délután) 1–0,5 deci tejbe (lehet vízbe is) egy púpozott evőkanál darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani.

50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni.

Kapcsolódó írásaink