Krónika

Ezt az egészségügyi problémát jelezheti, hogy ha a zokni nyomot hagy a lábunkon

Nem biztos, hogy a gumi szoros

Valószínűleg ön is tapasztalta már, hogy a zokni néha vöröses lenyomatot hagy a bokáján. Ha ez csak időnként fordul elő, akkor valószínűleg csak a zokni gumija túl szoros – írta meg a napivalasztek.com.

Ezt az egészségügyi problémát jelezheti, hogy ha a zokni nyomot hagy a lábunkon
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ha gyakran tapasztalja ezt, megtörténhet, hogy a teste így próbálja jelezni, hogy valami nincs rendben.

1. MAGAS VÉRNYOMÁS

A lábdagadás egyik oka a lábakban felhalmozódó fölösleges folyadék lehet. Ez önmagában általában nem fájdalmas, de kényelmetlenné teheti a zokni viselését. A magas vérnyomást a folyadék visszatartása okozza, ami megnehezíti a szív számára a vér szállítását a teljes szervezetben. Erre a test úgy reagál, hogy folyadékot halmoz fel, rendszerint a lábfejekben és a lábakban.

2. VISSZÉR

Ha a lábszárakban található vénák kórosan kitágulnak, nem tudják elég gyorsan visszajuttatni a vért a szívbe, ezért romlik a keringés, és ez fájdalmas duzzadáshoz vezethet a lábakban. Ha rendszeresen meglátszik a lábán a zokni nyoma, az akár arra is utalhat, hogy keringési problémák vannak a lábaiban.

3. KISZÁRADÁS

Ha a test nem kap elegendő vizet, az erek is károsodhatnak. A sérült vénákban kis szivárgások alakulhatnak ki, amelyek lehetővé teszik a folyadék felhalmozódását a környező szövetekben. Ez általában a boka és a lábfej környékén fordul elő. Tehát a boka körül megjelenő zokni lenyomatok kiszáradásra is utalhatnak.

4. GYÓGYSZERES KEZELÉS MELLÉKHATÁSA

Egyes gyógyszerek is okozhatnak lábdagadást, például bizonyos antidepresszánsok vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A fogamzásgátlók bizonyos típusai (például az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták) megváltoztathatják a hormonok szintjét a női szervezetben, és ez szintén lábdagadáshoz vezethet.

MI A TEENDŐ?

Ha rendszeresen meglátszik a zokni helye a lábán, érdemes orvoshoz fordulni. Ugyanakkor néhány egyszerű módszerrel is csökkenthető a lábdagadás kellemetlen érzését:

  • Csökkentse a só mennyiségét az étrendjében;
  • Tartsa fenn egészséges testsúlyt;
  • Viseljen kompressziós harisnyát és zoknit;
  • Változtasson gyakran testhelyzetet, kerülje a hosszú ideig egy helyben való ülést vagy állást;
  • Viseljen kényelmes, alacsony sarkú cipőt.

Kapcsolódó írásaink