Egészség

Öt testrész, amit a legtöbb ember nem mos meg alaposan: komoly bajok származhatnak az elhanyagolásukból

Az alapos higiénia nemcsak mentális egészségünk és jólétünk szempontjából fontos

Jen Caudle amerikai háziorvos arról beszélt, hogy van olyan testrészünk, amelyeket a legtöbben kihagynak a higiéniai rutinjukból. Nézzük, melyek ezek, és miért fontos alaposan megmosni ezeket is – írta meg life.hu.

Öt testrész, amit a legtöbb ember nem mos meg alaposan: komoly bajok származhatnak az elhanyagolásukból
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az alapos higiénia nemcsak mentális egészségünk és jólétünk szempontjából fontos, hanem ténylegesen hatással lehet fizikai egészségünkre is. Ha például nem mosunk kezet – persze, azt a legtöbben naponta többször is szoktunk – az elősegítheti a fertőzések és betegségek terjedését.

Jen Caudle háziorvos szerint a köldök, a fülek mögötti rész, a körmök alatt, a láb és a lábujjak közti rész marad ki a leggyakrabban zuhanyzás során.

Köldök

Sokan egyáltalán nem mossák meg a köldöküket – állítja. Holott nagyon is piszkos tud lenni, por és ruhaszöszök telepedhetnek meg benne.

Fülek mögött

A fülek mögötti bőr is gyakran kimarad, pedig az fokozottan ki van téve a pornak, plusz a hajunktól is koszos lesz. Claude azt állítja, sokan annyira elhanyagolják, hogy kifejezetten büdös a fülük mögötti rész.

Körmök

El sem tudjuk képzelni, mennyi kosz van a körmünk alatt. Alapvető lenne, hogy zuhanyzás után kitisztítsuk. A körmök alatt baktériumok telepednek meg, és hozzájárulhatnak bizonyos fertőzések, például gombaférgek terjedéséhez – mondta az orvos, és hozzátette, minél rövidebb a körmünk, annál jobb.

Láb

A lábainkra természetesen ráfolyik a víz a zuhanyzóban, de ez nem elég. Meg kell mosni rendesen azokat is – figyelmeztet Caudle.

Lábujjak közötti részek

Ugyanez igaz ezekre is, mint a lábunkra: nem elég ha csak vizes lesz. A lábujjak hajlamosak a gombás fertőzésre, de ha ez nem lenne elég, könnyen megfertőződnek baktériumoktól is – idézi a háziorvost az Express.

Kapcsolódó írásaink