Életmód

Ötven évből hármat töltünk együtt úgy igazán

Ez a válaszadók 67 százaléka szerint nem elegendő

A krónikus időhiány ismert fogalom: a munkánk, az egyéb elfoglaltságok értékes perceket vesznek el mindennapjainkból. Egy felmérés szerint a magyarok fele legfeljebb két órát tud naponta eltölteni gyermekeivel, de ez sem nevezhető igazán minőségi időtöltésnek – írta meg a ridikul.hu.

Ötven évből hármat töltünk együtt úgy igazán
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egyre túlterheltebbek vagyunk, egyre kevesebb időnk marad arra, hogy minden követelménynek megfeleljünk. Gondot jelent a mindennapjainknak már a megszervezése is, ezért nem marad lehetőségünk a minőségi közös időtöltésre. Egy átlagos hétköznapon a magyarok fele legfeljebb kétórányi időt tud kötetlenül eltölteni a gyermekeivel – ennyi idő ugyanis az, amikor nem kell dolgoznia vagy egyéb feladatokat elvégeznie. Vagyis évente átlagosan 520 óra jut egymásra a szürke hétköznapokon. Ez a válaszadók 67 százaléka szerint nem elegendő – derül ki egy kutatásból.

Az ország női lakosságának születéskor várható élettartama körülbelül 79 év; első gyermeküket nagyjából 28 évesen szülik. Ez alapján elmondható, hogy 51 közösen eltöltött év adatik meg édesanyánkkal. Ehhez képest – ha a hétvégéket nem vesszük figyelembe –, a hétköznapi átlagos két órával számolva, csupán háromévnyi minőségi időt töltünk együtt az 51-ből!

Ráadásul a közösen eltöltött idő sem nevezhető igazán minőséginek, hiszen az inkább a feladatok elvégzésével telik. Egy átlagos héten a megkérdezettek 68 százaléka a közös időt leginkább bevásárlással tölti, míg 52 százaléka napi rutinfeladatokat beszéli át, szervezi meg. A megkérdezettek közel fele tévét vagy filmet néz… Csupán a válaszadók egyharmadának marad lehetősége olyan programokra, amelyek a szülő-gyerek kapcsolatot erősítik.

Kapcsolódó írásaink