Életmód

Itt a természetes gyógyír a derékbántalmakra

A gyaloglás csodákra képes

Mostanában egyre több nordic walkingozó csoportot láthatunk, többnyire idősebb, jó karban lévő nőket, férfiakat. Ők azok, akiket már nem kell meggyőzni arról, hogy milyen előnyei vannak a sétának. De sokan akadnak még, akik furcsa szerzetként tekintenek az aktív sétálókra, nekik készítettük ezt cikket – írta meg a Ridikül.

Itt a természetes gyógyír a derékbántalmakra
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Hogy miért jó szervezetünknek a gyaloglás?

Azért, mert ez a mozgásforma (az úszás mellet) ízületeink elhanyagolható mértékű terhelésével mozgatja át az izom- és vázrendszert. Ilyenkor például az ágyéki gerincszakaszt érő terhelés még az enyhe igénybevételnél is kisebb. A fentiek miatt a derékbántalmak legtermészetesebb gyógyírjánek tekinthető, mert a mozgás ciklikus jellege javítja a porckorongok anyagcseréjét.

A rendszeres és könnyű séta azoknak is jó, akik súlyfelesleggel rendelkeznek: rövid idő alatt jelentős súlycsökkentést és izmosodást lehet elérni, ráadásul a séta bevezető mozgásforma lehet a későbbi ennél nagyobb megterhelést jelentő aktivitásokhoz.

Nő az erőnlét, a tüdőkapacitás is, a séta serkenti vérkeringést, frissebbnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat utána. De az immunrendszer is erősödik, így idővel kevésbé leszünk fogékonyak a különböző betegségekre.

Mikor gyalogolunk szabályosan?

Ha azt gondolnánk, hogy ebben semmi különös nem lehet, kissé tévedünk. Ugyanis a szabályos gyaloglás csak kis mértékben hasonlít arra, amit mondjuk naponta a munkahelyünk és az otthonunk között „művelünk”.
A gerincgyógyász szakértők szerint gyaloglásunk, akkor szabályos, ha:

– a törzsünk a talajhoz képest függőleges,
– lábunk nyújtott, minden lépésnél sarokra érkezünk, a sarok ér először földet,
– innen, sarokról gördítjük a testsúlyt a lábujjakra,
– majd a támaszkodási fázisban elrugaszkodunk a talajtól.

A kar mindig ellentétesen mozog, mint a láb, a gyorsabb lábmunkát gyorsabb karmunka kíséri. Hasunkat behúzzuk, mellkasunkat kiemeljük.

Kapcsolódó írásaink