Életmód

Vérnyomáscsökkentés természetes módon

Kialakulásában közrejátszik a genetika, a stressz, a mozgásszegény életmódból fakadó túlsúly, a dohányzás, a túl sok kávé és legfőképpen a helytelen étkezési szokások. Nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk mi, magyarok, pedig vannak kifejezetten olyanok köztük, melyek segítenek leküzdeni a magas vérnyomást – írta meg a ridikul.hu.

Vérnyomáscsökkentés természetes módon
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hartyányi Norbert

Burgonya

Tele van káliummal és magnéziummal, s ez a két fontos ásványi anyag segít kordában tartani a magas vérnyomást, emellett gazdag rostban, mely az egészséges étkezés egyik legfontosabb hozzávalója. Persze talán mondanunk sem kell, hogy felejtsük el a sült krumplit, pláne a bolti fagyasztott változatot, inkább főzzük, süssük szárazon, de helyes elkészítésének rengeteg egyéb módja van!

Cékla

Azért is aktuális, mert hamarosan itt a szezonja, s a céklát nemcsak savanyúságként lehet elkészíteni, hanem például kiváló köret lehet belőle. Sütve, fokhagymával, római köménnyel mennyei! De próbálkozhatunk vele dzsúsz formájában is. Valószínűleg a benne lévő nitrátok segítenek abban, hogy tényleg látványos eredményeket érhetünk el vele.

Zöld levelek

Mindenfajta zöld, leveles zöldség fantasztikus hatással van a szervezetünkre, saláta, kel, spenót, sóska, rukkola, ezek rengeteg vasat tartalmaznak, nitrátot, mely segíti az erek regenerálódását. Fogyaszthatjuk őket nyersen, de akár főzelékként is.

Brokkoli

Szintén fantasztikus káliumforrás, de magnéziumraktárunkat is feltölthetjük vele. Ha lehet, ne főzzük, inkább csak pároljuk, nem baj, ha roppanós marad. Köretnek kitűnő, de akár tészta mellé is tehetjük, sajtszósszal mondjuk.

Kapcsolódó írásaink