Életmód

Egy orvos figyelmeztetett egy gyakori téli hibára, amely növelheti a rák kockázatát

Nem is gondolnánk, de a téli időszakban is okozhatnak bőrrákot az UV-sugarak. Egy orvos szerint van egy gyakori hiba, amelyet az emberek télen elkövetnek, ezzel nem kímélve magukat a bőrrák kockázatától. A naptej ilyenkor is jól jön – számolt be a Life.hu.

Egy orvos figyelmeztetett egy gyakori téli hibára, amely növelheti a rák kockázatát
Naptej (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Dr. Paul Banwell, az East Grinstead-i Melanoma and Skin Cancer Unit (MASCU) alapítója és korábbi vezetője óva intette az embereket.

A téli hónapokban is ki vagyunk téve a bőrrák kockázatának. Még ha hideg vagy borult az idő, az UV-sugarak akkor is károsíthatják a bőrünket. Az UVA-sugarak egész évben állandóak maradnak, és átjutnak a felhőkön és a ködön – idézi az Express cikke a szakértő nyilatkozatát.

„A kinti időjárás semmiképpen sem keltheti azt a benyomást, hogy védve vagyunk a naptól” – folytatta.

Aggasztó, hogy a bőrrák ma már az egyik leggyakoribb rákos megbetegedésnek számít az Egyesült Királyságban, amely évente 16 ezer új áldozatot követel. A jó hír az, hogy a következetes, fényvédő faktorral (SPF) ellátott naptej használata csökkentheti ennek a súlyos betegségnek a kockázatát, így nem elhanyagolandó a használata télen sem – írták.

Kapcsolódó írásaink