Életmód
Gyógyerő a szalonnában
Elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét

Őseink erősek és egészségesek voltak, bár akkoriban még indokolt is volt sok szalonnát fogyasztani. Nagyon jót tett a földeken és a hidegben is az immunrendszernek. Ma már kevesebbet eszünk belőle, de tudjuk, hogy hasznos omega-6 zsírtartalma van és arachidonsavat tartalmaz. Ez – bár különösen hangozhat – elősegíti a koleszterinszint csökkenését és javítja a szervezet ellenállóképességét. A népi gyógyászat már nagyon régóta használja a szalonnát.
Kis mennyiségben fogyasztva támogatja a szervezet működését. Szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódását. Szeléntartalma miatt a dohányzóknak is jót tesz, mert erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Alkoholfogyasztás esetén segít, hogy az ital lassan szívódjon fel a szervezetbe, de ízületi problémákra is gyógyír.
Gyógyír ízületi fájdalmakra
Mielőtt lefekszünk, kenjük be disznózsírral vagy avas szalonnával a fájdalmas területet. A szalonnát daráljuk le, és adjunk hozzá egy kanál mézet. A bekent felületet tekerjük be celofánnal, és tekerjünk rá még egy sálat is. Ezt a pakolást hagyjuk magunkon egész éjszakára.
Ekcémára is használható
Nagyon kellemetlen az ekcéma, szinte folyton viszketnek a sebek, ami a hétköznapokban is komoly problémát okozhat. A szalonna a tünetek kezelésére hatékonyan alkalmazható. Olvasszuk zsírjára egy serpenyőben, majd ha kihűlt, tegyünk hozzá 2 db tojásfehérjét és vérfüvet. Hagyjuk állni a keveréket 3 napig, és a viszkető területet naponta kétszer kenjük be vele.