Életmód

Rizsvíz a ragyogó bőrért

A rizsvíz nagyjából pontosan az, aminek hangzik

Bár úgy tűnhet, hogy a rizsvíz csodálatos előnyei csak a közelmúltban léptek a köztudatba, valójában már több száz éve népszerű bőrápoló összetevő az ázsiai kultúrákban, így rengeteg bizonyíték támasztja alá az előnyeit. Cikkünkben most megtudhat mindent, amit a bőrnek szánt rizsvízről tudnia kell, az előnyeitől a felhasználásáig.

Rizsvíz a ragyogó bőrért
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mi az a rizsvíz?

A rizsvíz nagyjából pontosan az, aminek hangzik: rizs áztatásával készült folyadék, amelyet majd szűréssel választanak külön. A bőrápolásban általában tonikként funkcionál, vagy segít megnyugtatni a bőrt.

A benne rejlő magas keményítő-, vitamin- és antioxidáns felhasználható a bőr kezelésére a sötét foltok és az egyenetlen bőrtónus világosításával vagy halványításával, tonizálásával és feszesítésével, valamint a bőrgyulladások és pattanások csillapításával. Bár ez a bőrápoló összetevő könnyen barkácsolható otthon is, vásárolhat rizsvizet tartalmazó bőrápoló termékeket is, például rizstejes tonikot.

A rizsvíz előnyei a bőr számára

Óv a nap káros sugaraitól: a rizsvíz gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrt a nap káros hatásaitól. Egy tanulmány megállapította, hogy más növényi kivonatokkal kombinálva a rizsvíz fényvédőként működött, a bőrgyógyászok azonban nem javasolják fényvédőként a használatát. Mindig használjon ásványi SPF-et, hogy alaposan megvédje a bőrt a környezeti stresszhatásoktól és a nap káros sugaraitól.

Öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik: a rizsvízről kimutatták, hogy gátolja az elasztikus rostokat lebontó enzimek egyikét, mely öregedés során ráncokhoz és megereszkedéshez vezet.

Hidratálás: a rizsvíz hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a bőr felületének kisimításában és szerkezetének javításában.

Csillapítja az irritációt: a magas keményítő- és vitamintartalmú rizsvíz segíthet megnyugtatni az irritált bőrt. A vizsgálatok száma korlátozott, de egyesek azt sugallják, hogy a rizsvíz gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíthet olyan állapotok esetén, mint a bőrszárazság és az ekcéma.

Elhalványíthatja a hiperpigmentációt: több kutatásra van szükség, de a rizsvíznek bőrvilágosító hatásai lehetnek, ami potenciálisan hasznos lehet a hiperpigmentáció halványításában. Az inozitol a rizsvízben található cukor, amelyről a vizsgálatok kimutatták, hogy potenciálisan fényesítheti a bőrt.

A bőrápolásra szánt rizsvíz több száz éve népszerű Japánban, Koreában, Kínában és más ázsiai kultúrákban, és könnyen belátható, miért. Vitaminjai, ásványi anyagai és antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megnyugtatni a gyulladt bőrt, javítani a textúráját, és halványítani a sötét foltokat többek között, egyéb lehetséges előnyök mellett. A rizsvíznek nincs sok mellékhatása a legtöbb ember számára, de ha bármilyen aggálya van, feltétlenül forduljon bőrgyógyászhoz, mielőtt hozzáadná a bőrápolási rutinjához.

Kapcsolódó írásaink