Életmód

Doktornő leplezte le a titkot: Ennyi ideig marad az alkohol a szervezetedben valójában

Nem mindennapi mellékállása van egy doktornőnek: a 29 éves, Szingapúrban élő és praktizáló Dr. Daria Sadovskaya ugyanis TikTok-oldalán igyekszik a lehető legszélesebb körben oktatni a világháló népét különböző egészségügyi témákban. Tévhiteket oszlat el, tippeket ad, friss kutatási eredményekről számol be – méghozzá igencsak közérthetően. Ráadásul szeretik is: videóival 8,5 millió kedvelést gyűjtött össze. Az egyik ilyen videójában – amelyet több, mint hétmilliószor néztek meg eddig – az italozásról rántja le a leplet. Tisztázza: jóval tovább van jelen a szervezetünkben akár egyetlen pohárka ital is, mint azt sokan hinnék – számolt be a Bors.

Doktornő leplezte le a titkot: Ennyi ideig marad az alkohol a szervezetedben valójában
Képünk illusztráció
Fotó: Nurphoto via AFP/Ying Tang

Vannak, akik azt hiszik, ha bekapnak egy-két rágót, már ülhetnek is kocsiba, miután legurítottak egy pohárkával, míg más trükkös számításokkal igazolja: ha ilyenkor ivott, ekkor meg ekkor már nem lehet gond. Nos, Sadovskaya doktornő szerint igenis lehet - írták.

A vizeletben 10-12 óráig, a nyálban és a vérben ugyancsak 12 óráig, a leheletben pedig 24 óráig van jelen az alkohol. Ami ennél is meglepőbb: a hajunkból akár 2 napig is kimutatható, hogy ittunk-e vagy sem – számolt be a portál.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink