Életmód

Megakadályozza az érelmeszesedést és normalizálja a vérnyomást!

Nagyszüleink még naponta fogyasztották. Újra rá kellene szokni!

Nagyszüleink még naponta fogyasztották, mi maximum madáreleségként gondolunk rá, pedig Ázsiában és Afrikában ma is az alapélelmiszerek között szerepel… és ez nem véletlen – írta meg a napivalasztek.com.

Megakadályozza az érelmeszesedést és normalizálja a vérnyomást!
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kis gabonagolyók élettani hatásai csodálatosak a bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt.

A köles több mint 10 000 évvel a rizs bevezetése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt.

Ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink… és még sorolhatnánk.

Jótékony hatások:

- könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
- a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!

- magas B-vitamin tartalma miatt kiemelkedően jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.
- magas vastartalma miatt (10 dkg-ban 6,8 mg vas van) vashiány okozta vérszegénységben hatékony lehet a fogyasztása

- a népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert.

Elkészítései javaslat:

Meleg vízzel leöblítjük legalább 4-5 léből, mert különben kesernyés íze lesz.

2-3-szoros mennyiségű forró sós vízben odatesszük főzni. (Ha 4-szeres a főzővíz, egészen kásaszerű az eredmény.)

Pár perc forrás után a főzést befejezzük, és fedő alatt még hagyjuk párolódni.
Ugyanúgy lehet használni, mint a főtt rizst.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink