Életmód

Iszonyú dolog derült ki a McDonald’s sültkrumplijáról

A McDonald’s éttermekben a preferált típus az úgynevezett Russet-Burbank fajta burgonya

A gyorsétteremláncok által kínált ételekkel kapcsolatban sokszor merülnek fel kérdések. Érdekes például, hogy milyen módszerekkel kezelik a termelők azokat a burgonykészleteket, amelyeket a McDonald’s használ fel az éttermeiben – számolt be az Origo.

Iszonyú dolog derült ki a McDonald’s sültkrumplijáról
McDonald’s (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A franchise-rendszerben működő vendéglátó egységek egyik legnépszerűbb és ikonikus terméke a sültkrumpli. Érdekes azonban megvizsgálni, hogy az elkészítéséhez használt burgonya honnan érkezik az olajsütőkbe. A burgonya az emberiség által egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott haszonnövény, és rengeteg változata van – írták.

A McDonald’s éttermekben a preferált típus az úgynevezett Russet-Burbank fajta burgonya. Ez a fajta a többihez képest különlegesen hosszú – a McDonald’s azt szereti, ha sültkrumplijai szép csokor formában állnak ki a piros papírdobozokból. Meglehetősen nehéz termeszteni, ráadásul a gyorsétterem szigorú ételpolitikája miatt csak a hibátlan darabokat veszi meg, amelyek minden folttól mentesek.

Sajnos a Russet-Burbank burgonyának az egyik leggyakoribb betegsége az úgynevezett hálónekrózis, ami sejtek elhalása miatt barna foltokat okoz a zöldségen.

Ez egészségre nem káros, csak esztétikai hatása van. Ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböljék, egy Monitor nevű permettel kell kezelni a növényeket, ami annyira mérgező, hogy az idahói farmerek egy permetezés után öt napig nem mennek ki a földre – írja a Promotions.hu.

Kapcsolódó írásaink