Életmód

Kiderült, milyen gyakran kell megtisztítani a telefonunkat

A telefonunk az a tárgy, amelyhez valószínűleg a legtöbbet nyúlunk a nap folyamán

Kevesen tudják, de tízszer annyi baktérium lehet a telefonon, mint a WC-ülőkén. Sajnos a legtöbben nem tisztítják meg a kedvenc készüléküket elégszer, ugyanis a szakértők szerint minimum napi egyszer kellene rá időt szánni az egészségünk érdekében – írja az elle.hu.

Kiderült, milyen gyakran kell megtisztítani a telefonunkat
Fotó: NorthFoto

Milyen betegségeket okozhat?

A leggyakoribb, amit elkaphatunk a telefonunk miatt, az a hasmenést okozó E. coli, a Staphylococcus, az Actinobacteria, ami tuberkulózist és diftériát okozhat, fájdalmas húgyúti fertőzéshez vezethet a Citrobacter, az Enterococcus pedig agyhártyagyulladást okozhat, ami rendkívül súlyos betegség, és akár halálos kimenetelű is lehet.

Gyakran mondják, hogy a telefon olyan, mint egy harmadik kéz, mert állandóan megérintjük – mondta Melissa Maker takarítási influenszer.

Az emberek előveszik a telefonjukat evéshez, a vonaton és a mosdóban. Ennek eredményeként a mobiltelefonok egyenként több mint 17 000 bakteriális génmásolatot hordoznak egy 2017-es tanulmány szerint. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy ez „szerepet játszhat a fertőző ágensek terjedésében”.

Így tisztítsd meg helyesen

  • Tisztítás előtt húzd ki a készüléket a konnektorból
  • Használj szappant és nagyon kevés vizet egy szöszmentes ruhadarabon
  • Ne tedd a tisztítószert közvetlenül a telefonra
  • Kerüld a fehérítőt és a súrolószert
  • Tartsd távol a folyadékot és a nedvességet a készülék nyílásaitól

+1 tipp

Sokan nedves törlőkendővel tisztítják meg a telefonukat, ám ez nem túl jó ötlet, ugyanis az alkoholt, fehérítőt vagy ecetet tartalmazó törlőkendők lekoptathatják az okostelefon képernyőjének védőbevonatát. Fontos megnézni a készülék használati utasítását is, ahol szintén leírhatják a gyártók a helyes tisztítási módot.

Kapcsolódó írásaink