Életmód
A lebomló zacskók valójában károsabbak, mint a műanyag változatok

A kutatók háromféle szatyrot teszteltek, egy növényi keményítőből készült komposztálható szatyrot, egy újrahasznosított műanyag zacskót és egy hagyományos műanyag zacskót. A szatyrokat napfénynek tették ki, hogy beinduljon a bomlási folyamat, majd komposztálták őket, végül pedig a keletkező komposzt toxicitását tesztelték különböző sejteken – írták.
„Meglepődtünk, hogy a hagyományos műanyag zacskóknak kitett sejtek a toxicitás nyomát sem mutatták” – mondta Cinta Porte, a Journal of Hazardous Materials című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.
Ezzel szemben a biológiailag lebomló zacskóknál kimutatták, hogy csökkentik a sejtek életképességét. Porte elmondta, a feltételezések szerint a gyártók olyan kémiai adalékanyagokat adnak a biológiailag lebomló zacskókhoz, amelyek különösen mérgezők lehetnek – vélik a kutatók.