Életmód

Így spórolhatunk havi hatvanezer forintot

A legtöbb kidobott ételmaradék: ránk száradt pékáru, fonnyadt zöldség és gyümölcs

Egy átlagos magyar évente nagyjából 65 kiló élelmiszert dob a kukába, pedig egy kis odafigyeléssel akár hatvanezer forintot is megspórolhatnánk – véli a Ripost.

Így spórolhatunk havi hatvanezer forintot
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Török Péter

Az ENSZ szeptember 29-ét élelmiszer-pazarlás elleni világnappá nyilvánította. Ez a nap arra figyelmeztet bennünket, hogy hatalmas mennyiségű élelmiszert dobunk ki a kukába. A számok megdöbbentőek: évente országosan 1,8 millió tonna, míg fejenként 65 kilogramm ételt dobunk a szemétbe. A rideg valóság az, hogy egy felnőtt ember évente nagyjából a testsúlyával megegyező ennivalót dob ki, ami nagyjából 60 ezer forint értéknek felel meg. Ennyi erővel az ablakon is kidobhatnánk ezt a pénzt – írták.

A portál szerint a legtöbb kidobott étel maradék: ránk száradt pékáru, fonnyadt zöldség és gyümölcs. Ez a pazarlás kis odafigyeléssel visszaszorítható.

A Ripost szerint ezekre érdemes odafigyelni:

  • Érdemes kevesebbet vásárolnunk, kevesebbet szednünk, vagy épp kisebb adagot lefőznünk.
  • A romlandó ételeket még idejében a fagyasztóba vagy a hűtőszekrénybe kell tenni.
  • Akár fotó is készíthető a fridzsider tartalmáról, hogy vásárláskor fel tudjuk mérni, valóban szükség van-e az adott termékre.

Kapcsolódó írásaink