Életmód
A szakértő szerint még a dejó is jobb választás az ukrán diónál
Az eltérő fajtájú és minőségű terméket ugyanis összekeverik

Kocsis Márton, a FruitVeB szakmai referense elárulta a lapnak, miért nem tesz jót ez a magyar termelőknek.
– Nem az a baj hogy olcsóbb, hanem a minősége. Ukrajnában rengeteg diótermesztő van, tőlük vásárolják fel nagy mennyiségben a dióbelet a forgalmazók, és az eltérő fajtájú és minőségű terméket összekeverik. Így az egyik szem lehet, hogy finom, a másik viszont borzalmas. Tavaly Németországban bevizsgáltak egy ilyen szállítmányt laboratóriumban, és találtak benne ezt-azt. Én azt mondom, egészségvédelmi szempontból a dióhelyettesítő dejó is jobb választás az ukrán diónál. A magyar vásárló azonban árérzékeny, és ha azt látja, hogy valahol 300 forinttal olcsóbb, rögtön azt veszi meg. Nem fogja tudni, hogy ilyen kevert ukrán diót kap a pénzéért, mert nem lesz ráírva – árulta el a Blikknek a szakértő.