Életmód

Valóban hatékony az articsókavíz fogyasztása?

Segíthet a cinarin és a szilimarin a puffadás enyhítésében

Lehet, hogy ismeri már sült vagy mártás formájában az articsóka evésének örömeit, de tudta, hogy az articsókavíz Franciaországban például népszerű puffadáscsillapító? A világ egyik vezető zöldségtermesztőjeként az országot már az 1500-as években is híressé tette.

Valóban hatékony az articsókavíz fogyasztása?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Napjainkban a francia nők (többek között) az articsóka egy másik felhasználási módját népszerűsítik: azt állítják, hogy ennek a tápanyagban gazdag zöldségnek a fogyasztása víz formájában segíthet a puffadás és az emésztési zavarok csillapításában. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen előnyei vannak az articsókavíz ivásának, és hogy valóban enyhítheti-e a puffadást.

Mi az articsókavíz?

Az articsókavíz egy folyadék, amelyet jellemzően egész articsóka koncentrációjából készítenek, beleértve a leveleket, a szárat, a szívet és a virágot. Bár otthon is elkészítheti, néhány egészséges élelmiszerboltban palackozott articsókavizet is találhat.

Hidegen vagy melegen fogyasztva (mint az articsóka teánál), az articsókavizet ízletes és jótékony italként hirdetik, a méreganyagok eltávolításától az emésztés javításáig, miközben rengeteg tápanyagot, például A-, C- és B1-vitamint, valamint vas ásványi anyagokat biztosít, mint a magnézium, cink és kalcium. Noha globális szinten trendnek számít, az articsóka tea (lényegében a forró articsókavíz) alapvető fontosságú az olyan országokban, mint például Vietnám.

Az articsókavíz ivásának előnyei

Megan Darlington Los Angeles-i regisztrált dietetikus szerint az articsókavíz kiváló módja az immunitás erősítésének, mivel rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. Az egyik lehetséges előny a koleszterinszint csökkentése, bár Darlington rámutat, hogy ezek a vizsgálatok articsóka kivonat kapszulákon alapulnak.

Az articsókavíz ivásának néhány lehetséges előnye a következő:

  • Megvédi a májat a méreganyagoktól és segíti az epetermelést
  • Antioxidánsokban gazdag
  • Elősegítheti az emésztést
  • Hatékony vízhajtó
  • Öregedésgátló hatású a bőrön

Mégis, érdemes megfontolni ezeket a lehetséges előnyöket: Eva De Angelis, Argentínában élő dietetikus szerint még nincs elegendő bizonyíték az articsókavíz ivás előnyeiről. Bár rengeteg bizonyíték van arra, hogy az articsóka rendkívül tápláló étel, ugyanezek a tulajdonságok kérdésesek lehetnek a vízre.

Az articsókavíz segít a puffadásban?

Az articsókavíz valóban puffadásgátló hatású. „Az articsókából származó cinarin kivonat segít a puffadásban, mivel serkenti az epetermelést, ami segít a bélrendszerben a zsírok megemésztésében és a vitaminok felszívódásában más élelmiszerekből” - magyarázza Darlington. Az articsókában található antioxidánsok közül kettő (cinarin és szilimarin) a májműködés javulásához kapcsolódik, különösen a máj méregtelenítő tulajdonságainak javításához; ezeknek a toxinoknak az eltávolítása szintén segíthet a puffadás enyhítésében.

Végső gondolatok

Noha további kutatásokra van szükség, az articsókavíz valóban segíthet a cinarin és a szilimarin a puffadás enyhítésében, amelyek antioxidáns vegyületek, elősegítik a máj epetermelését és segítik az emésztést. Néhány ember számára azonban az articsóka rosszabb tüneteket és gyomor-bélrendszeri fájdalmat okozhat, ezért óvatosan járjon el. Ha a puffadásért a rosthiány a felelős, akkor jobb választás az egész articsóka elfogyasztása, különösen akkor, ha ki szeretné használni az összes tápanyag és a zamatos íz előnyeit – csak adjon hozzá egy kis vajat.

Kapcsolódó írásaink