Életmód

Melyik életkorban vagyunk a legboldogabbak?

Van egy mágikus szám, amikor az életelégedettség tetőzik?

A felnőttek szeretik bosszantani a fiatalokat olyan mondatokkal, mint például: „Az iskolás éveid a legjobbak az életedben!". Eközben ezek a fiatalok hitetlenkedve bámulnak vissza, és elképzelik, hogy mennyivel boldogabbak lesznek, ha megszabadulnak a vizsgadrukktól és a tanácsokat osztogató felnőttektől, akik állandóan megmondják nekik, mit csináljanak. De vajon a tudomány meg tudja-e határozni, hogy életünk során pontosan mikor érezzük magunkat a legboldogabbnak? – írja az IFLScience.

Melyik életkorban vagyunk a legboldogabbak?
Fotó: NorthFoto

Egy németországi és svájci kutatócsoport átfogó tanulmányukban több mint 400 egyedi mintát és összesen több mint 460 000 résztvevőt vizsgáltak, hogy hogyan változik a boldogság valakinek az életútja során.

„A szubjektív jóllét három központi összetevőjének változására összpontosítottunk" – magyarázta közleményében Susanne Bücker első szerző. Ez egy jól bevált fogalom a pszichológiában, amely valakinek a saját életével kapcsolatos tapasztalatait és értékelését foglalja magába. Bücker elmondta, hogy a tanulmányhoz a csapat „az élettel való elégedettségre, a pozitív érzelmi állapotokra és a negatív érzelmi állapotokra" koncentrált.

Az ezzel a megtévesztően egyszerű kérdéssel kapcsolatos korábbi kutatások sok vitát váltottak ki. Az egyik elmélet, amely sokak figyelmét felkeltette, a boldogság U alakja, amely szerint a jólét a 20-as éveinkben és idősebb korban éri el a csúcspontját, és a középkorban jelentős visszaesés tapasztalható. Egyesek ezt az életközépi válság bizonyítékaként használják, mások viszont nem annyira biztosak ebben.

Azzal, hogy a szubjektív jóllét több aspektusára összpontosítottak, és különböző országokból és kultúrákból származó adatokat vontak be, az új tanulmány szerzői azt remélték, hogy átfogóbb áttekintést kapnak.

Az adatok szerint az élettel való elégedettség 9 és 16 éves kor között csökkent, majd 70 éves korig enyhén emelkedik.

A második tényező, a pozitív érzelmi állapotok esetében a szerzők általános csökkenést figyeltek meg az egész életpálya során, 9 és 94 éves kor között.

Az utolsó faktor, a negatív érzelmi állapotok, 9 és 22 éves kor között ingadozni látszott, majd a felnőttkor folyamán 60 éves korig csökkent, amikor ismét növekedni kezdett.

Általánosságban elmondható, hogy mind a pozitív, mind a negatív érzelmi állapotok jobban változtak az emberi élet során, mint az élettel való elégedettség. „Összességében a tanulmány pozitív tendenciát jelzett az élet széles időszakában, ha az életelégedettséget és a negatív érzelmi állapotokat nézzük" – foglalta össze Bücker.

Az eredmények nagyjából illeszkednek azokhoz a feltételezésekhez, amelyeket sokan az átlagos emberi életpályáról feltételeznek. A pubertás és a serdülőkor stresszes időszak, tele változással és társadalmi nyomással, így logikus, hogy az életelégedettség ebben az időszakban csökkenhet. Hasonlóképpen, a sokkal idősebb emberek esetében a romló egészségi állapot, valamint a barátok és szeretteik elvesztése hozzájárulhat a jóllét csökkenéséhez.

Röviden, nincs egyszerű válasz a cikk elején feltett kérdésre. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a szubjektív jólléthez hozzájáruló különböző tényezőknek sajátos mintázatuk van az élet során, így a szerzők remélik, hogy ezt fel lehet használni a különböző korcsoportok – különösen a 70 év felettiek, akiknél az általános tendencia a jóllét csökkenése felé mutat – boldogságának elősegítésére irányuló erőfeszítések jobb összehangolására.

Kapcsolódó írásaink