Életmód

Szeptember 19-e az országos pizzaünnep

Fél áron kínált nápolyi pizzákkal

Szeptember 19-én Nápoly és a világ olasz diaszpórái ünnepelnek: San Gennarót, Campania fővárosának védőszentjét. Először Magyarországon, szeptember 19-én egy országos pizzaünnepet ülünk, körbejárván az ízletes nápolyi specialitást. Számos pizzéria aznap este fél áron kínálja remekeit - írja a foldjaro.hu.

Szeptember 19-e az országos pizzaünnep
Fotó: NorthFoto

Ha valaha találkoztál már az igazi nápolyi típusú pizzával, melynek tésztája könnyed és légies, szósza a napérlelte paradicsom édességét és sósságát is egyszerre hozza, feltétei (mint például a hófehér mozzarella, fior di latte vagy bufala) pedig zömében Olaszországból érkeznek, akkor tudod, hogy micsoda minőséget és ízvilágot hoz. Általános, hogy aki legalább egyszer kóstolta már minden pizzák alfáját és omegáját, a kiszállítós és random vendéglős változat már nem adja majd meg azt az élvezeti értéket, amit egy pizzának hoznia kéne.

Az elmúlt 10-12 év erős változást hozott a hazai pizzázás területén, egyre többen ismerték fel, hogy a hosszan kelesztett, az eredetihez közel álló könnyed tészta készítése egy külön szakágazat, egy olyan művészet, amire időt, energiát és persze kreativitást érdemes szánni. Megjelentek itthon is a nápolyi típusú pizzákat sütő éttermek, pizzériák, az közönség pedig nagyon hálás mindezért. Pláne akkor, ha valaki már eleve Nápolyban is fogyasztott egy-egy mennyei remeket.

Campania fővárosa híres a jókedvéről, arról, hogy hiába nem a legerősebb a gazdasága, mégis minden nehezbítő tényező ellenére olyan bája, hangulata és életérzése van, amit nem nagyon lehet reprodukálni. Az utcák, a városrészek élnek, vibrálnak és egészen sokszor ünnepelnek. Csodákat, embereket vagy akár ételeket, egyszóval az életet.

Szeptember 19-től például a nápolyi vércsodát, ami egy régi história, nagy hagyományokkal. San Gennaro püspök 300 körül halt mártírhalált: ő akkor már a keresztény vallást gyakorlolta és terjesztette, de rossz időben és rossz helyen, hiszen fejét vették. A legenda szerint egy nápolyi asszony a kivégzést követően egy fiolába gyűjtötte össze San Gennaro vérét, amit aztán a vallási elöljáróknak adott. Ezer év telt el, míg megtörtént a vércsoda: az ampullát és a püspök fejereklyéjét egyesítették és az évszázadok alatt megkövült vér cseppfolyóssá vált! Mi ez, ha nem varázslat? Persze vannak tudományos magyarázatok, de maradjunk egy kicsit a legendákban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom