Életmód

Három dolog, amit biztosan nem tudott a fehérborról

Habár az emberek többsége inkább a vörösbort részesíti előnyben, mert számos jó tulajdonságáról lehet olvasni, de a fehérbornak is vannak előnyei. Ezek közül a Blikk összeszedett néhányat, amelyeket kevesen ismernek.

Három dolog, amit biztosan nem tudott a fehérborról
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A fehérbor igenis jó párosítás a nehéz ételekhez

Elsőre sokan azt hinnék, hogy a fehérbor csak a könnyedebb ételekhez, például salátákhoz vagy halas ételekhez illik, de ez nem így van. Mario Dussurget borász szerint jót tesz a fehérborok savassága a zsíros ételek megemésztésénél.

„Az új-zélandi sauvignon blanc egyik védjegye, hogy egy világos, friss, hűvös éghajlatról származó szőlőfajtából készül, és ropogós a savassága. A sav gyönyörűen átvágja az ételek zsírját, például a vajat vagy a tejszínt, így bár vörös húsokhoz sosem lesz a legjobb választás, de gazdag ételekhez, például tésztákhoz, csirkéhez, sült halakhoz abszolút illeni fog" – árulta el a szakember.

Az azonos stílusú fehérboroknál is nagy eltérések lehetnek ízben

Egy kezdő borász először csak két kategóriába sorolja a borokat az ízük szerint: „ropogós" vagy „vajas". Ám mint minden borfajtának, a fehéreknek is vannak kisebb vagy akár hatalmas különbségeik, amelyeket érdemes megismerni. Dussurget egy különleges példát hozott fel erre.

„A legszokatlanabb fehérbor, amit készítünk, egyértelműen a Te Koko Sauvignon Blanc. Az új-zélandi sauvignon blanc jellegzetes stílusa, amelyet a Cloudy Bay segített bevezetni a világnak, élénk, savasságáról és a lime, az egres, valamint a maracuja ízéről ismert. Ez a Marlborough Sauvignon Blanc stílusa, és ezeket a borokat szinte sosem érlelik, hanem rozsdamentes acéltartályban erjesztik, hogy a savtartalom élénk maradjon, és megóvja a friss, zöld, citrusos ízeket és aromákat. A Te Koko a Marlborough Sauvignon Blanc testes, alternatív stílusú bora. Vadélesztőkkel erjesztik, és egy malolaktikus erjedésnek nevezett folyamaton is átesik, amely a sav jellegét az almában jellemző savról egy lágyabb savra változtatja, mint amilyen a tejben található. Végül pedig hordóban erjesztik – nem rozsdamentes acéltartályban –, ami egy komplex, zamatos, gazdag textúrájú bort eredményez" – fejtette ki a borász.

Így kell jól lehűteni a fehérbort

Ha minél gyorsabban szeretnénk lehűteni egy palack bort, akkor érdemesebb a hűtő helyett egy vödörbe tenni vízzel és jéggel. Dussurget elmondása szerint fontos, hogy ne csak jéggel, hanem vízzel is hűtsük a bort, ugyanis míg a jég csak néhány részen érintené a palackot, a víz teljesen körülveszi azt, így gyorsabban lehűl.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom